OCDE: Muncitorii imigranţi sunt cei mai afectaţi de degradarea situaţiei economice

0

Potrivit ediţiei 2009 a studiului „Perspective pentru migraţia internaţională”, muncitorii imigranţi au fost printre primii care şi-au pierdut locurile de muncă, nivelul şomajului în rândul acestora dublându-se practic în Spania, Irlanda şi Marea Britanie, de la începutul criziei.

În primul trimestru al anului 2009, rata şomajului printre imigranţii din Spania era de 27,1% faţă de 15,2 % pentru cei autohtoni. În Franţa, şomajul printre imigranţi a atins 14% în aceeaşi perioadă, faţă de 8,2% printre muncitorii francezi.

Raportul OCDE subliniază că, deşi este încă prea devreme pentru a observa o evoluţie a fluxurilor migratorii, în unele ţări „încep să apară semne de scădere a numărului celor care vin”. În Statele Unite, în anul fiscal 2008, s-a înregistrat o scădere cu 16% a numărului de vize de lucru temporare, cele mai răspândite.

Potrivit celor mai recente proiecţii, OCDE preconizează că rata totală a şomajului în ţările membre va creşte la 10% până la sfârşitul anului viitor, faţă de 6% în 2008, însemnând 56 de milioane de şomeri, faţă de 34 de milioane.

Scăderea numărului de imigranţi în căutare de lucru în ţările OCDE este efectul crizei, combinat cu înăspirea politicilor de imigranţie care prefigurează, arată raportul.

Anul acesta, pentru prima oară după mult timp, cifra plafon la principala categorie de vize de muncă temporare din Statele Unite nu a fost atinsă. Şi Australia a înregistrat o scădere cu peste 25% a numărului de imigranţi temporari calificaţi în primele patru luni ale anului 2009.

În Marea Britanie şi Irlanda, numărul imigranţilor veniţi din noile state membre UE a scăzut cu peste jumătate.

În faţa acestor evoluţii, OCDE a subliniat că „trebuie lăsată uşa deschisă muncitorilor imigranţi pentru a răspunde nevoilor de mână de lucru pe termen lung” şi a cerut punerea în aplicare rapidă a unor „politici adecvate”.