OCDE: Pierderile din criza creditelor vor totaliza 350-420 miliarde dolari

0
OCDE: Pierderile din criza creditelor vor totaliza 350-420 miliarde dolari

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care estimase pana in prezent ca nivelul costurilor crizei creditelor va fi de 300 miliarde dolari – pierderi si deprecieri ale activelor -, a anuntat ca a renuntat sa ia in calcul pretul de piata, in locul valorii contabile a activelor si ca foloseste estimari privitoare la rate de recuperare de 40-50% raportat la valoarea activelor. 

"Parerea noastra este ca un nivel al pierderilor estimat la 1.000 miliarde dolari poate fi un element care sa ii induca pe deplin in eroare pe jucatorii de pe piete", a spus seful comitetului pentru piete financiare al OCDE, Thomas Weiser, citat de Reuters.
FMI anuntase saptamana trecuta, intr-un raport bianual despre stabilitatea pietei financiare, ca pierderile si deprecierile de active din actuala criza a creditelor au atins nivelul de aproape 1.000 miliarde dolari. 

Alti oficiali ai OCDE au spus ca un nivel de 1.000 miliarde dolari include multe alte pierderi, care fac parte din activitatea normala de pe piete si nu au legatura cu criza creditelor, in conditiile in care o alta estimare, mai atenta, a FMI a indicat ca pierderile vor fi de 480 miliarde dolari. 

Weiser a spus ca "nivelul de 1.000 miliarde la care se refera FMI" a fost discutat si cu alti jucatori de pe piata, la o reuniune de luni dintre reprezentanti ai OCDE, ai bancilor, ai agentiilor de evaluare financiara si ai auditorilor. "Este putin artificial", a estimat Weiser. (NewsIn)