Ofertă care îți face cu ochiul? Ce nu spune ENGIE despre mare ieftinire anunțată

Francezii de la ENGIE, cei care controlează cu nemții de la E.ON, în jur de 90% din piața de furnizare de gaze naturale, au anunțat în ziua de 1 iulie 2020, aducă în prima zi când piața gazelor a fost liberalizată pentru consumatorii casnici, că au oferte cu prețuri mai scăzute. Astfel, oferta Engie Gas 4U include o reducere de 10% din prețul de bază al gazelor pentru primele șase luni, disponibilă pentru contractarea online. Potrivit Engie, clienții vor beneficia de un preț de 76,21 lei/MWh pentru primele 6 luni, la care se adaugă costurile aferente activității de transport precum și tariful reglementat de distribuție. Dacă oferta este activată în luna iulie 2020, prețul final de care clientul beneficiază până în decembrie 2020 este de 115,45 lei/MWh, sub nivelul prețului reglementat valabil în iunie 2020, de 125,17 lei/MWh pentru un client din categoria C1 din aria de distribuție a Distrigaz Sud Rețele. O altă ofertă, Engie Gaz Control vine cu o reducere de preț de 20% din prețul de bază al gazelor naturale pentru primele șase luni și servicii tehnice incluse. Prețul final pentru componenta de furnizare de gaze naturale de care clientul beneficiază până în decembrie 2020 este de 110,44 lei/MWh, față de nivelul prețului reglementat din iunie 2020, de 125,17 lei/MWh pentru un client din categoria C1 din aria de distribuție a Distrigaz Sud Rețele la care se adaugă costul abonamentului pentru serviciile tehnice. Oferta Engie Celsius 4U include un preț fix la furnizarea gazelor naturale pentru o perioadă de 12 luni și un abonament zilnic. Prețul final al gazului, fără abonament, este de 116,4 lei/MWh pentru 12 luni, față de nivelul prețului reglementat valabil în iunie 2020 de 125,17 lei/MWh pentru un client din categoria C1 din aria de distribuție a Distrigaz Sud Rețele. Pentru oferta Engie Thermo Smart, preƫul final al gazelor naturale este de 123,92 lei/MWh, valabil pentru 12 luni, pentru un client din categoria C1 din aria de distribuție a Distrigaz Sud Rețele, sub nivelul prețului reglementat valabil în iunie 2020 de 125,17 lei/MWh.

 

La prima vedere, aceste oferte sunt tentante. Nu și pentru Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. ”Oferta de furnizare de gaze naturale ENGIE Gas Start la un preț fix, valabil pentru o perioadă de 12 luni, adresată clienților casnici din portofoliul ENGIE, stabilește că aceștia vor beneficia de un preț al gazelor marfă de 84,65 lei/MWh, la care se adaugă costurile aferente activității de transport (9 lei/MWh) precum și noul tariful de distribuție (30,24 lei/MWh), preț final de 123,93 lei/MWh. Deși furnizorul lasă de înțeles că a scăzut prețul față de cel existent, în fapt acesta nu a venit cu nici o scădere a prețului, reducerea datorându-se exclusiv modificării tarifului de distribuție redus ANRE: 125,17 lei/MWh (preț existent) – 1,25 lei/MWh (reducere tarif stabilită de ANRE) = 123,93 lei/MWh (prețul prezentat ca fiind redus de către furnizor)”, susține Chisăliță. Conform acestuia, oferta în cauză nu a fost prezentată public, deși ea este singura ofertă care se găsește pe prima paginză a furnizorului, , celelalte oferte fiind relativ dificil de identificat pe site-ul companiei.

 

Despre oferta ENGIE Gas 4U, Chisăliță spune că prețul final mediu anual de care clientul beneficiază este de ccirca 121,38 lei/MWh, din care reducerea cu 1,25 lei/MWh se datorează exclusiv ANRE care a scăzut tarifele de distribuție. ”De asemenea această ofertă se poate accesa exclusiv în luna iulie 2020. Apreciez că termenul scurt de valabilitate al acestei oferte, perioada de concedii, lipsa de acțiune a oamenilor, impresia că prezentarea în Mass Media a faptului că ENGIE a redus prețurile și consumatorul va beneficia automat de acestea, probabil, va face ca numărul consumatorilor care vor accesa această ofertă să nu fie mare”, a afirmat președintele Asociației amintite.

 

Legat de oferta ENGIE Gaz Control, Chisăliță spune că prețul final mediu anual de care clientul beneficiază este de 124,42 lei/MWh, respectiv dacă ANRE nu ar fi redus tariful de distribuție cu 1,25 lei/MWh, prețul ofertat era superior prețului existent. De asemenea, în cazul încetării contractului înaintea celor 24 de luni cumpărătorul se obligă să achite Vânzătorului contravaloarea discount-ului de 20% de care a beneficiat la momentul încetării contractului. Aceasta clauza face dificilă ieșirea din contract înainte de 2 ani.

 

La oferta ENGIE Celsius 4U, prețul final mediu anual de care clientul beneficiază este de 121,35 lei/MWh, din care reducerea cu 1,25 lei/MWh se datorează exclusiv ANRE care a scăzut tarifele de distribuție. Prezența fizică a persoanelor în Centrele de Relații cu Clienți, statul la cozi în condițiile Stării de Alertă, fac din această ofertă una greu de obținut de către clienți. De asemenea această ofertă se poate accesa exclusiv în luna iulie 2020, spune Chisăliță.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed