Parlamentar: Termocentrala Petrom destabilizează aprovizionarea cu gaze a a ţării

0

Termocentrala Petrom de la Brazi va fi alimentată cu gaze din depozitul de la Bilciureşti ce aparţine Romgaz şi este cel mai important echilibrator de sistem din ţară, potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor.

Astfel, intrarea în funcţiune a centralei, prognozată pentru această lună, poate produce un şoc care să destabilizeze piaţa gazelor şi aşa afectată de seceta prelungită care a făcut ca toate capacităţile funcţionabile cu gaz şi cărbune din ţară să funcţioneze la maximum.

“Se vor scoate din subteran 4 milioane m³ de gaze pe zi ca să producă Petrom electricitate. Exact acum, pe vârf de consum, când şi aşa avem probleme cu aprovizionarea cu gaze, din cauza temperaturilor scăzute, a secetei şi a diminuării importurilor. Cum de s-a hotărât chiar acum Petrom să pornească centrala când în urmă cu două săptămâni spuneau că nu e cazul să-i dea drumul pentru că ar înregistra pierderi din cauza costului gazului de import?”, se întreabă Iancu.

 

Mai mult decât atât, deputatul apreciază că generarea de electricitate de către Petrom pune presiune pe preţul gazului pentru că miliardul de metri cubi de gaze necesar funcţionării este din intern şi odată consumat acesta trebuie înlocuit cu un miliard de metri cubi din import de trei ori mai scump.

Afirmaţia lui Iancu este doar parţial adevărată pentru că statul i-a impus Petrom să cumpere gaze la preţ de coş în care intră şi o componentă de import de circa 33%. Restul de 66% înseamnă, totuşi, gaz românesc.

În urmă cu două săptămâni Bucureştiul a fost aproape de a fi deconectat de la gaze din cauză că s-a înregistrat un vârf de consum care de-abia a putut fi acoperit din depozite. Aceasta întrucât gazele ruseşti se importă în cantităţi mici din cauză că operatorii nu le mai cumpără pentru că, spun ei, Agenţia de Reglementare în Energie nu le recunoaşte costurile cu achiziţionarea lor. Termocentrala Petrom ar trebui să producă energie din această lună, acum fiind în probe. Are 860 de MW şi a costat circa 500 de milioane de euro.