Oficialii chinezi cer înlocuirea dolarului cu DST în calitate de valută internaţională

0

Apelul oficialilor chinezi pentru o reformă fundamentală, chiar dacă una graduală, a sistemului financiar internaţional vine cu câteva zile înaintea summitului G8 din Italia.

Drepturile Speciale de Tragere (DST), o unitate de cont utilizată de Fondului Monetar Internaţional, prezintă o alternativă viabilă la dolarul american în calitate de principală valută internaţională, a declarat luni preşedintele unei importante băncii de stat din China, Export-Import Bank of China, Li Ruogu. „Este un plan fezabil de a reforma actualele DST-uri pentru a le transforma într-o valută reală, un „coş de valute” universal acceptat care să înlocuiască dolarul în centrul sistemului monetar”, a declarat Li Ruogu pentru Financial News, o revistă publicată de Banca centrală.

Banca Poporului din China (PBOC), Banca centrală a Chinei, a provocat stupoare în luna martie când a sugerat că DST este mai potrivit decât dolarul să fie folosit drept etalon pentru comerţul mondial şi în calitate de valută internaţională. „Criza financiară a provocat pierderi semnificative economiei mondiale şi ne permite să vedem în mod clar cât de nerezonabil este sistemul monetar internaţional actual”, a apreciat Li Ruogu, care anterior a ocupat şi funcţia de vice-guvernator al Băncii centrale a Chinei.

Comentarii similare au venit şi din partea lui Wang Xin, un economist la Banca centrală a Chinei, potrivit căruia va fi imposibil ca procesul de tranziţie să aibă loc într-un singur pas. Wang Xin susţine că Beijingul înclină spre internaţionalizare yuanului prin lansarea unui program pilot prin care să permită companiilor să soluţioneze o parte din schimburile lor de bunuri în moneda naţională a Chinei. „Doar atunci când yuanul a atins faza de convertibilitate de bază iar pieţele financiare domestice vor fi pe deplin deschise, poate yuanului să devină o valută internaţională”, a declarat Wang Xin pentru Financial News.

Tensiunile între viziunea autorităţilor chineze de reformă radicală a sistemului financiar global şi deţinerile importante în dolari ale Beijingului au devenit evidente în avanpremiera summitului G8 din Italia. Aproximativ 70 la sută din rezervele valutare imense ale Chinei, evaluate la 1.950 miliarde de dolari, sunt în active denominate în dolari iar oficialii de la Beijing se tem de orice declaraţii care ar putea afecta valoarea investiţiilor chineze.