OMV mizează pe gazele naturale din Azerbaijan şi Irak pentru alimentarea Nabucco

Guvernele UE au semnat luni cu Turcia un acord de tranzit pentru conducta Nabucco, susţinută de UE şi Statele Unite ale Americii, şi care ar reduce dependenţa de Rusia.

Compania austriacă OMV este partener în acest proiect, care ar trebui să devină operaţional în 2014, dar sursele de alimentare ale acestei conducte nu au fost încă obţinute de către partenerii europeni.

Şeful Gazprom, monopolul rusesc al gazelor naturale, a declarat în iunie că Azerbaijan a promis să dea prioritate Moscovei pentru achiziţia gazelor obţinute din a doua fază a proiectului Shah Deniz.

Responsabilul OMV, Werner Auli, a precizat însă că acest proiect reprezintă în continuare o sursă posibilă de a obţine volume de gaze naturale.

„O altă sursă o reprezintă Irakul”, a adăugat Auli pentru Reuters.

Primul ministru irakian Nuri al-Maliki a declarat luni că Europa poate primi 15 miliarde metri cubi de gaze naturale prin Turcia.

Proiectul Nabucco nu a putut găsi suficiente surse de aprovizionare pentru a umple conducta cu o capacitate de 31 miliarde de metri cubi, aflată în competiţie cu proiectul rival sprijinit de Rusia, South Stream, ca să vină în întâmpinarea cererii europene în creştere.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspică de Austria, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria, şi va ajunge până în apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) – având o lungime totală de 3.300 km. În prezent, acţionarii consorţiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS şi RWE. Capacitatea planificată pentru etapa finală de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investiţiile totale cumulează, în prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi dată în folosinţă în 2014.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed