Oprescu şi-ar dori ca memorandumul privind unirea RADET cu ELCEN să intre pe agenda de miercuri a Guvernului

0

El a precizat că, astfel, Primăria va deţine controlul asupra producerii de apă caldă şi a transportului energiei termice şi se va încerca reducerea preţului la gigacalorie.

 

„Având şi producerea şi transportul, încercăm să aducem preţul gigacaloriei şi mai jos, pentru că altfel se reflectă în economiile personale ale fiecărei familii care are contract de încălzire centralizată. Deci, eu îi asigur (n.r. – pe bucureşteni) că atât cât vom putea, vom face o protecţie generalizată pentru toate contractele care sunt în vigoare la încălzirea centrală, având şi o serie de măsuri care vor fi luate”, a spus Oprescu.

 

Pe de altă parte, primarul general a atras atenţia Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) cu privire la numirea noului Consiliu de Administraţie al RADET, în condiţiile în care în ultimii ani numirile directorilor de acolo şi ale celorlalte persoane din conducere au fost făcute prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie.

 

„Un singur exemplu. Am refuzat bugetul de venituri şi cheltuieli al RADET-ului, mă refer în primul rând la subvenţie, în ultimii doi ani, când au venit să-l prezinte CGMB. Am făcut observaţiile necesare, dar Consiliul General a aprobat sumele respective, pe care Primăria le-a plătit. Şi asta se datorează disfuncţionalităţilor prin modificarea Legii 215”, a susţinut edilul-şef.

 

Întrebat dacă are cunoştinţă despre bonusurile pe care le-au primit directorii RADET, Sorin Oprescu a răspuns negativ.

 

„În statutul lor, de 17 ani scrie aşa: Corpul de control al primarului nu are voie să facă… La fel şi la RATB. Când am prezentat asta Consiliului, în urmă cu patru ani de zile, la câteva luni după ce m-am aşezat pe scaun, mi s-a spus: domnule Oprescu, în lege scrie că este sub Consiliul General (n.r. – Consiliul de Administraţie al RADET), aşa că vă rog să ne lăsaţi în pace. Am început să acţionez însă la subvenţii. Şi subvenţia au cerut-o, an de an, cu 30% mai mult. Ei bine, nu le-am dat pe prostii. Le-am dat bani pe consumul populaţiei, ca să-l tamponez şi, slavă Domnului, am reuşit să o facem. Că dacă mergeam după dânşii, ajungeam la nişte sume… Şi-aşa, 250 milioane de euro se duc în fiecare an pe aceste subvenţii. Nu-mi pară rău, că poate lumea să trăiască”, a afirmat el.

 

Cât priveşte investiţiile RADET, primarul general a spus că „acestea şi le-au stabilit şi derulat, întotdeauna, singuri”.