Opt invenții medicale care au schimbat lumea

Știința medicală și stilul nostru de viață, așa cum le știm astăzi, nu ar fi fost posibile fără invențiile care au schimbat complet conduita medicală.

Termometrul medical

Prezent în majoritatea caselor și în toate instituțiile medicale, termometrul are la bază un principiu simplu: densitatea unui lichid se modifică în funcție de temperatura acestuia. Gabriel Fahrenheit a inventat pentru prima dată termometrul cu mercur în 1714, dar primul dispozitiv folosit pentru măsurarea temperaturii a apărut în anii 1500 și a fost creat de Galileo, notează interestingengineering.com. În prezent, termometrele cu mercur sunt eliminate în favoarea termometrelor digitale.

Stetoscopul

Înainte ca stetoscopul să fie inventat, medicii ascultau bătăile inimii pacientului punându-și urechile pe piept. Medicul francez René Laënnec a inventat primul stetoscop dintr-un tub de lemn în formă de trompetă care amplifica sunetele provenite din plămâni și din inimă. Principiul de amplificare a sunetului este încă actual.

Razele X

Diagnosticul și tratamentul corect al leziunilor precum facturile ar fi aproape imposibile fără tehnologia imagistică cu raze X. Razele X au fost descoperite accidental când fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen studia curenții electrici care trec printr-un gaz de presiune extrem de scăzută. El a observat că într-o cameră întunecată, tubul cu raze catodice acoperit cu platinocianura de bariu a provocat un efect fluorescent. Deoarece razele catodice sunt invizibile, el nu știa ce sunt razele și ia numit-o radiație X pentru natura sa necunoscută. A câștigat primul premiu Nobel pentru fizică în 1901 pentru descoperirea sa.

Antibioticele

Epoca antibioticelor a început în 1907 odată cu crearea Salvarsanului de către Alfred Bertheim și Paul Ehrlich. Astăzi, acest Salvarsan este cunoscut sub numele de Arsphenamine. A fost primul medicament care a contracarat eficient sifilisul, marcând începutul tratamentului antibacterian. Descoperirea lui Alexander Fleming a proprietății antibacteriene a Penicillium Notatum în 1928 a fost atunci când antibioticele au început să atragă atenția în masă. Astăzi, antibioticele au revoluționat medicina și, în combinație cu vaccinurile, au ajutat la eradicarea bolilor precum tuberculoza.

Acul hipodermic

Acul hipodermic a fost inventat cu aproximativ 150 de ani în urmă. În 1656, unui câine i s-a administrat o injecție intravenoasă printr-o pană de gâscă de către Christopher Wren. Acul hipodermic modern a fost inventat de Charles Pravaz și Alexander Wood undeva la mijlocul anilor 1800. Astăzi, aceste ace sunt folosite pentru a furniza doza corectă de medicament în tratament și pentru a extrage fluidele corporale cu durere minimă și risc minim de contaminare.

Pacemaker

În 1926, doi oameni de știință australieni, Mark C. Hill și fizicianul Edgar H. Booth, au creat un prototip de pacemaker: o instalație portabilă constând din doi stâlpi, unul conectat cu un tampon de piele îmbibat în soluție de sare, iar celălalt la un ac care a fost introdus în camera inimii pacientului. În ciuda unui design atât de brut, cei doi au readus la viață un copil născut mort. Astăzi stimulatoarele cardiace sunt mult mai sofisticate, cu o durată medie de viață a bateriei de 20 de ani.

CT și RMN

Descoperirea razelor X a dus la o creștere a eforturilor de a căuta metode de a accesa și mai multe detalii fără a tăia un corp. Acest lucru a condus ulterior la inventarea scanerului CT. Versiunea sa comercială a fost inventată de Dr. Godfrey Hounsfield, care a primit un Premiu Nobel pentru medicină în 1979. Acest dispozitiv a fost capabil să afișeze mai multe straturi în mai multe imagini cu raze X. Curând după aceea, dr. Raymond V. Damadian a inventat o tehnică de diferențiere între celulele canceroase și cele normale folosind rezonanța magnetică nucleară, care mai târziu a fost îmbunătățită și numită imagistica prin rezonanță magnetică funcțională sau RMN.

Proteze și implanturi

Invenția protezelor a reprezentat un mare progres, permițând persoanelor cu handicap fizic să trăiască o viață care nu se limitează la scaune cu rotile și cârje. Mai multă flexibilitate și mobilitate a fost obținută abia la finalul anilor 1980 cu protezele bionice. Protezele bionice moderne sunt realizate din fibră de carbon, mai ușoare și mai rezistente decât metalul, pot încorpora tehnologii imprimate 3D, se pot conecta la mintea purtătorului și chiar să redea simțul tactil.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed