Ora de gramatică. Care e forma corectă: un pantalon sau o pereche de pantaloni

Ora de gramatică. Care e forma corectă: un pantalon sau o pereche de pantaloni. Anumite cuvinte sau expresii din limba română ne pot induce în eroare.

Într-adevăr, limba română este una complexă. De altfel, despre gramatică se spune că este una dintre cele mai grele de pe planetă.

Iar când vorbim de anumite cuvinte, trecerea de la singular la plural poate reprezenta o problemă pentru multe persoane.

Luăm exemplu cuvântul pantalon. Care e forma corectă? Un pantalon sau o pereche de pantaloni? Nu puțini sunt cei care folosesc ambele forme.

Ora de gramatică. Care e forma corectă: un pantalon sau o pereche de pantaloni

Potrivit DEX-ului, acest articol vestimentar are şi formă de singular şi forma de plural, însă românii preferă mai mult cea de a doua variantă. În mod normal ar trebui spus simplu „pantaloni”, fără „o pereche”, însă de cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru.

Menționăm că termenul „pereche” desemnează două elemente care merg împreună. În cazul nostru, „o pereche de pantaloni” reprezintă un singur obiect alcătuit din două părți constitutive. Așadar, este un fenomen lingvistic ciudat care s-a fixat în limba română și trebuie luat ca atare.

În același timp, forma de plural poate fi folosită și la singular. Exemplu: Am ales să port un pantalon albastru. Am ales să por o pereche de pantaloni albaștri.

Acestă sintagmă „o pereche” este folosită și cu alte cuvinte, cum ar fi: o pereche de ochelari sau o pereche de mănuși. Așadar, deși desemnează un singur articol vestimentar este folosită tot forma de plural de majoritatea oamenilor.

Astfel, sintagma „o pereche de pantaloni” deși are o fractură de logică, fiindcă îmbină forma de plural cu forma de singular, pentru a desemna un singur obiect, este acceptată de toată lumea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed