Orban, despre recordul atins de euro: Există anumite perioade în care există o presiune asupra cursului. Sunt convins că BNR va reuşi să menţină o anumită stabilitate

0

„Cred că în această perioadă de criză economică a existat o stabilitate a cursului de schimb  leu-euro. Sigur că există anumite perioade în care există o presiune asupra cursului. Aici sunt convins că BNR, care are atribuţii în domeniu, urmăreşte cu mare atenţie fenomenele şi, aşa cum a reuşit şi până acum, va reuşi şi în continuare să menţină o anumită stabilitate a cursului de schimb leu-euro”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat cum va ţine sub control Executivul cursul de schimb. 

Şeful Executivului a mai precizat că preocuparea Guvernului a fost şi este asigurarea echilibrelor macroenomice, deoarece ele subt baza dezvoltării economice.

„Hai să ne uităm că nu a existat o tendinţă de creştere şi a fost o perioadă de criză. De asemenea, inflaţia s-a redus în această perioadă. De la o inflaţie de 5%, în anii anteriori, am ajuns la o inflaţie sub 3%.  Preocuparea noastră constantă a fost o preocupare pentru a asigura echilibrele macroeconomice, pentru că ele constituie un fundament pentru dezvoltarea economică”, a conchis Orban. 

BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 4,8552 lei pentru un euro, în creştere cu 0,12% de la nivelul de 4,8492 consemnat vineri. Dolarul a urcat cu 0,29%, la 4,1033 lei pe unitate.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8492 lei pentru un euro, în urcare cu 0,10% de la nivelul de 4,8442 consemnat joi. Dolarul a scăzut cu 0,06%, la 4,0915 lei pe unitate.

Maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.