AcasăEconomieOTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în...

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru al anului

”OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2022. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal de creşterea costului total al riscului”, anunţă banca.

Profitul operaţional în primele şase luni ale anului 2022 a ajuns la 86 milioane lei, dublandu-se faţă de acelaşi interval din 2021, un efect pozitiv în urma unei creşteri dinamice de 22% a veniturilor totale, parţial diminuate de o creştere cu +10% a cheltuielilor operaţionale. În cadrul acestora, venitul net din dobânzi a crescut cu 35% pe an, iar taxele şi comisioanele nete au crescut cu 9%, în timp ce pentru cheltuielile de exploatare creşterea se datorează în principal investiţiilor realizate în cadrul strategiei de creştere a băncii, care a determinat creşterea anuală a cheltuielilor pentru zona IT, o creştere cu 2% a numărului mediu de angajaţi şi o contribuţie mai mare plătită în 2022 către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare si Fondul de Rezolutie.

„Prima jumătate a acestui an a impus, din nou, condiţii extraordinare pentru întreaga economie, cu un context macroeconomic şi geopolitic în constantă schimbare. Am menţinut contactul direct cu piaţa şi am urmărit îndeaproape evoluţia sectorului bancar, pentru a oferi cele mai bune servicii şi o ofertă atractivă pentru clienţii noştri. Prin urmare, pentru OTP Bank au fost şase luni de dezvoltare, investiţii constante şi transformare organizaţională, care, la rândul lor, au adus îmbunătăţiri semnificative în operaţiunile noastre şi la capitolul rezultate. Toate investiţiile planificate sunt în curs de implementare şi suntem angajaţi în proiectele noastre de dezvoltare, atât pentru creşterea echipei, cât şi pentru îmbunătăţirea operaţională”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 35%, ajungând la un total de 313 milioane lei.

În primele şase luni, costul total al riscului s-a ridicat la -93 milioane lei, alimentat de un cost al riscului de credit de -59 milioane lei, ca urmare a creşterii portofoliului de credite, dar şi a perspectivelor economice în scădere pentru anumite sectoare. Provizioanele pentru alte riscuri, în valoare de -34 milioane lei, se datorează unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional în valoare de -28 milioane lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 23% de la an la an în prima jumătate din 2022, fiind susţinut în principal de o creştere a creditelor corporate, în timp ce creditele ipotecare au crescut cu 17%. Creşterea cu 111% a creditelor corporate este o consecinţă a modificarii definiţiei segmentelor corporate şi IMM în trimestrul 3 2021.

Activele băncii au atins nivelul de 19,78 miliarde lei, în creştere cu 24% faţă de nivelul consemnat în luna iunie 2021.  

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 20,02% (-2,13 pp de la an la an), pe fondul creşterii activelor.

În primele şase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 251 miliarde forinţi (3,306 miliarde lei) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 43 miliarde forinţi (562 milioane lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest rezultat sunt OTP Core din Ungaria (169 miliarde forinţi/ 2,227 miliarde lei), DSK Bank din Bulgaria (50 miliarde forinţi/ 654 milioane lei), Croaţia (23 miliarde forinţi/ 302 milioane lei),  Serbia (22 miliarde forinţi/ 287 milioane lei), Slovenia (10 miliarde forinţi/ 128 milioane lei) Ucraina (-34 miliarde forinţi/ -452 milioane lei), Rusia (-15 miliarde forinţi/-195 milioane lei), Muntenegru (0,3 miliarde forinţi/ 4 milioane lei), Moldova (2 miliarde forinţi/ 29 milioane lei) şi subsidiara din Albania (5 miliarde forinţi/ 63 milioane lei).

OTP Bank România este subsidiara OTP Group. Banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România.

OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezenţă de piaţa locală. Grupul are aproximativ 40.000 de angajaţi deserveşte zilnic aproape 16,3 milioane de clienţi din 11 ţări.

           

 

Ultimele Articole