(P) Investeşte inteligent prin diversificarea portofoliului

În urmă cu mai bine de 50 de ani, economistul Harry Markowitz preda o lecție esențială pentru investitori, valabilă și astăzi, diversificarea portofoliului sau, altfel spus,  „nu ține toate ouăle într-un singur coș!” Ceea ce subliniază Markowitz este importanța selecției portofoliului optim, în contextul compensării dintre risc și venit, adică diversificarea portofoliului ca metodă de reducere a riscului. Așadar, cu cât se au în vedere mai multe instrumente financiare, cu atât riscul se diminuează, pe principiul că eventuale pierderi în urma tranzacțiilor cu un anumit instrument financiar pot fi compensate câștigând cu alte instrumente.

 

Criza economică pe care o traversăm acum s-a născut tocmai din cauza dezechilibrului dintre risc și câștig. S-a mizat foarte mult doar pe un instrument, mai exact pe acela care a adus cele mai mari profituri și a fost neglijat complet riscul. Criza este cel mai bun exemplu pentru a evidenția importanța portofoliului diversificat.

 

Selecția portofoliului urmează două etape. Prima etapă constă în analizarea instrumentelor existente pe piața de capital pentru a fundamenta unele previziuni privind evoluția viitoare a acestor instrumente. A două etapă presupune fundamentarea unor previziuni privind performanțele viitoare ale instrumentelor ce vor alcătui portofoliul și care ar trebui să ofere rentabilități maxime. Prin urmare, stabilirea portofoliului de investiții are în vedere, potrivit lui Markowitz, pe de o parte, comportamentul investitorului și, pe de altă parte, comportamentul instrumentelor în piață.

 

Cum se construiește un portofoliu diversificat?

 

Niciun specialist, broker sau trader, nu poate stabili portofoliul unui investitor. Este problemă exclusiv a investitorului, care își asumă toate riscurile. Ceea ce poate să facă un specialist este doar să sfătuiască investitorul să țină cont de ceea ce spunea și Harry Markowitz: „diversifică suficient de mult pentru ca riscurile corelate portofoliului să tindă către zero”. Însă, diversificarea portofoliului presupune accesul la cât mai multe piețe, ceea ce este posibil cu ajutorul unei platforme de tranzacționare online puternică, asemenea platformei Markets.com pusă la dispoziția investitorilor din România de către Godwin Austin.

 

Revenind la structurarea portofoliului, trebuie menționată o componentă importantă și anume atitudinea investitorului față de risc sau gradul de aversiune față de risc. În funcție de tipologia deținătorului portofoliului vor fi selectate și instrumentele. Se poate utiliza metoda Sharpe, în constituirea portofoliului, metodă prin care se selectează un ansamblu de portofolii eficiente care maximizează rentabilitatea, separat, pentru fiecare nivel de risc, fără a indica un portofoliu optim pentru fiecare investitor. Prin urmare, cine doreste o rentabilitate ridicată, trebuie să iși asume automat și un risc mai mare.

 

Esti pregătit să iți structurezi portofoliul de investiții?

 

Godwin Austin este un introducing broker pentru Markets.com și Trade.com platforme investiționale globale cu o infrastructură robustă, dezvoltată în peste 100 de țări și în 14 limbi, operate de către Safecap Investments Limited. Despre Godwin Austin este cunoscut faptul că oferă, prin intermediul partenerilor săi, instrumente de investiții precum: CFD-uri pe acțiuni, obligațiuni, indici, mărfuri, și Forex.

 

Poți alege să începi cu tranzacții demo sau să tranzacționezi direct, pe bani adevărați. Un lucru este însă clar, fie că ești în faza de inițiere, fie că vrei să îți sporești expunerea pe piețele globale, ai nevoie de o platformă de tranzacționare puternică și sigură. Prin Godwin Austin, pe Markets.com beneficiezi de un mediu de tranzacționare securizat, pentru că sunt utilizate toate mijloacele tehnice necesare pentru protejarea sistemelor de date.

 

Poți fi și tu unul dintre clienții Markets.com accesând www.godwin-austin.com  și vei beneficia de suport 24 de ore, analize financiare personalizate, semnale de tranzacționare prin sms,  educație financiară, webinarii și seminarii gratuite locale și internaționale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed