Pacienții care au cancer vor avea, din nou, medicamente pentru tratament

Andrei Baciu, președintele CNAS, a vorbit joi seara, la Digi24, despre criza medicamentelor pentru pacienții oncologici. Baciu spune că situația a fost deblocată, astfel încât de săptămâna viitoare vor fi plătiți banii pentru a închide restanțele din august, ajungându-se la zi, în septembrie. Acest lucru a fost posibil după ce s-au transferat banii alocați pentru trimestrul IV, pentru a fi cheltuiți în trimestrul III, a explicat președintele CNAS.

Jurnalist Digi24: Care este motivul pentru care în cazul bolilor grave, cum ar fi cancerul, clinicile au ajuns să-și folosească propriile stocuri de medicamente, nu că nu au achiziționat altele, le-au folosit pe cele pe care le aveau, și tot au rămăs fără.

Andrei Baciu, președintele CNAS: E o sumă de factori care a dus într-adevăr, ca în luna august să înceapă să fie anumite întârzieri la plata mai multor tipuri de servicii. Fie întârzieri la medicii de familie, la spitale, la programe naționale… Vestea bună este că astăzi a fost deblocată această situație, mulțumesc Ministerului Finanțelor, care a făcut modificările necesare, a fost aprobat în Guvern un memorandum care deblochează banii necesari pentru a închide aceste restanțe din luna august, și pentru a ajunge cu situația la zi, în luna septembrie.

Jurnalist Digi24: Se putea rezolva cu două săptămâni mai devreme, cu o lună mai devreme?

Andrei Baciu: A fost într-adevăr o perioadă complicată, în special în ultima lună, din punct de vedere economic, fiscal. Acum, sunt și niște proceduri birocratice în spate. Am făcut realmente eforturi, cei de la CNAS ne-am întâlnit cu cei de la Ministerul Finanțelor, cu domnul ministru, pentru identificarea unor soluții pentru această situație, într-adevăr, la limită.

Au fost mai multe lucruri tehnice. Una peste alta, s-au acumulat mai multe situații care au dus ca în luna august să se acutizeze toate plățile cu întârziere, și să se cumuleze o sumă destul de mare.

Sunt mai multe cauze care au concurat până la această situație. Vestea bună este că începând din această seară, i-am rugat pe colegii mei să facă eforturi să lucrăm peste program, astfel încât, cât mai repede să plece banii de la CNAS. Începând de mâine se finalizează procedurile să plece banii, probabil la începutul săptămânii viitoare.

Ideea era să se deblocheze această situație.

De fapt ce s-a întâmplat. Au fost mutați bani din trimestrul IV în trimestrul III, adică să poată să fie cheltuiți în luna septembrie, suplimentar față de ce era prevăzut a fi cheltuit, astfel încât să închidem datoriile din august, și să fim la zi. Sunt multe variabile care duc la un astfel de eveniment, care poate să aibă, într-adevăr, un destin tragic la un moment dat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed