Pacienții care merg la camera de gardă fără să aibă o urgență pot fi puși să scoată bani din buzunar

0

În România, pacienții care se prezintă la camera de gardă a unui spital public pot fi nevoiți să plătească consultația sau investigațiile, chiar dacă afecțiunea lor nu este o urgență. Această situație este reglementată de lege, care prevede că serviciile medicale acordate la cerere, adică fără bilet de trimitere de la medicul de familie, sunt contra cost.

În cazul în care un pacient se prezintă la camera de gardă pentru o afecțiune care nu este o urgență, medicul curant trebuie să stabilească dacă pacientul are nevoie de investigații suplimentare. Dacă da, pacientul va fi informat că va trebui să plătească pentru acestea.

Prețurile consultațiilor și investigațiilor la camera de gardă variază de la un spital la altul, dar sunt de obicei mai mari decât cele acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

O femeie care a mers la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș din București la două noaptea pentru o tuse puternică a fost surprinsă să afle că trebuie să plătească pentru consultație și radiografie. Medicul care a consultat-o a spus că nu este o urgență și că poate reveni a doua zi cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a nu mai plăti.

Conform profesorului dr. Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș, această situație este reglementată de lege și se aplică tuturor pacienților care se prezintă la camera de gardă fără bilet de trimitere de la medicul de familie.

Situația se schimbă în cazul instituțiilor sanitare care au unități de primiri urgențe (UPU). În aceste unități, serviciile medicale sunt acordate gratuit, indiferent dacă pacientul are sau nu bilet de trimitere de la medicul de familie. Cu toate acestea, medicii din UPU spun că sunt supraîncărcați, deoarece mulți pacienți vin cu afecțiuni care nu sunt urgențe.

Problemele de sănătate care nu constituie urgențe ar trebui rezolvate cu programare la medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență. Această practică ar ajuta la descongestionarea UPU-urilor și la asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru pacienții care au nevoie de ele urgent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.