AcasăEconomiePandemia covid-19 împinge nevoile umanitare la recorduri; OMS cere o sumă-record de...

Pandemia covid-19 împinge nevoile umanitare la recorduri; OMS cere o sumă-record de 35 de miliarde de dolari în vederea depăşirii consecinţelor flagelului

Odată cu şocul pandemiei covid-19, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar în lume va atinge un nou nivel-record – 235 de milioane de oameni, reprezentând o creştere cu 40% într-un an, potrivit unor planuri de răspuns umanitar coordonate de către ONU.

Astfel, dacă toate aceste persoane ar trăi într-o singură ţară, aceasta ar fi a cincea cea mai populată ţară din lume.

Fondurile cerute de ONU şi de partenerii săi vizează să ajute aproximativ 160 de milioane de persoane – dintre cele 235 de milioane – în 160 de ţări, oameni dintre cei mai vulnerabili, care se confruntă cu foametea, conflicte, deplasări şi consecinţele modificărilor climatice şi pandemiei covid-19.

În acest an, ”creşterea este aproape în totalitate cauzată de covid-19”, care a ucis cel puţin 1,46 de persoane în aproape un an de zile, a subliniat într-o conferinţă de presă însărcinatul ONU cu Afaceri Umanitare Mark Lowcock.

”Tabloul pe care-l prezentăm este cel mai sumbru pe care l-am prezentat vreodată în domeniul nevoilor umane viitoare”, a subliniat el.

”ALERTE PE ROŞU”

Pandemia a bulversat viaţa tuturor, în cele mai mici colţuri ale lumii, constată ONU, care observă că ”cei care trăiau deja pe un fir de aţă au fost afectaţi în mod dur şi disproporţionat de creşterea preţurilor hranei, scăerea veniturilor, întreruperea programelor de vaccinare şi închiderea şcolilor”.

Pentru prima oară de la sfârşitul anilor ’90, a crescut sărăcia extremă. Speranţa de viaţă a scăzut în lume, iar numărul anual al morţilor din cauza HIV, tuberculozei şi malariei s-ar putea dubla.

De asemenea, ”foamete multiple se profilează la orizint”, avertizeazăONU. ”Alertele sunt pe roşu, iar alarmele sună”, pune în gardă Mark Lowcok.

Până la sfârşitul lui 2020, 270 de milioane de persoane ar putea să sufere din cauza unei insecurităţi alimentare acute – cu 82% maimulte decât înainte de pandemie.

Populaţiile din Yemen, Burkina Faso, Sudanul de Sud, şi din nord-estul Nigeriei se află pe marginea prăpastiei foametei, iar alte ţări şi regiuni – precum Afganistanul şi Sahelul – sunt de asemenea ”potenţial vulnerabile”, declară Lowcok.

”Dacă reuţim să trecem de anul 2021 fără vreo foamete majoră va fi o reuşită majoră”, apreciază el.

”MOMENTE FOARTE SUMBRE”

Apelul ONU arată că Siria şi Yemenul – devastate de război – sunt în capul listei ţărilor care au cea mai mare nevoie de ajutor umanitar.

ONU cere aproape şase miliarde de dolari pentru a ajuta milioane de sirieni, atât în ţara lor, cât şi în lume, şi aproape 3,5 miliarde de dolari pentru a susţine aproximativ 20 de milioane de oameni în Yemen, o ţară afectată de cea mai gravă criză umanitară din lume.

”Sistemul umanitar şi-a dovedit din nou valoare în 2020, furnizând hrană, medicamente, adăposturi, educaţie şi alte produse esenţiale unor zecide milioane de persoane”, a dat asigurări secretarul general al ONU António Guterres.

”Însă criza este departe a fi terminată. Bugetele ajutoarelor umanitare se confruntă cu grave penurii, în timp ce impactul pandemiei mondiale continuă să se agraveze. Împreună, trebuie să mobilizăm resurse şi să dăm dovadă de solidaritate faţă de persoane care trăiesc momente foarte sumbre”, îndeamnă el.

În acest an, donatorii internaţionali au furnizat o finanţare-record – în valoare de peste 17 miliarde de dolari – în cadrul răspunsului umanitar colectiv, din cele 29 de miliarde de dolari cerute în decembrie 2019.

Ultimele Articole