Paradox: Scade prognoza de inflație, dar urmează scumpiri

0

Decizia a fost luată ieri de Consiliul de Administrație al BNR. Conducerea băncii centrale a modificat și prognoza de inflație pentru anul viitor, care ar urma să fie mai mare decât estimarea precedentă, de 3,3%, comparativ cu 3,2%.

 

„Cele mai recente date macroeconomice evidenţiază menţinerea inflaţiei la niveluri scăzute, în linie cu prognozele băncii centrale. Această evoluţie a continuat să fie susţinută de factorii fundamentali: persistenţa deficitului de cerere agregată şi menţinerea anticipaţiilor inflaţioniste în interiorul intervalului de variaţie asociat ţintei. Factorii conjuncturali şi evoluţia altor indicatori, printre care dinamica preţurilor producţiei industriale, sugerează menţinerea presiunilor inflaţioniste la niveluri moderate”, își argumentează BNR decizia, într-un comunicat de presă.

 

Specialiștii băncii centrale mai subliniază faptul că „rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie a.c. la nivelul de 1,04 la sută, faţă de 1,55 la sută în luna decembrie 2013. În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 2,8 la sută în luna martie de la 3,2 la sută în luna precedentă, iar rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a fost de 2,3 la sută în martie faţă de 2,6 la sută în luna anterioară”.

 

Reprezentanții BNR menționează că activitatea economică din România se îmbunătățește, fiind impulsionată de „dinamica pozitivă a exporturilor şi de evoluţia favorabilă a sectorului industrial, dar şi de consolidarea treptată a consumului”.

 

Aceste vești bune care vin din partea BNR în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare par, însă, să nu ia în considerare ultimele evoluții din economia autohtonă. Sunt doi factori importanți care i-ar face pe specialiști să afirme contrariul celor spuse de banca centrală: scumpirea carburanților în urma introducerii accizei suplimentare și inundațiile din ultimele zile. Acești doi factori ar fi fost de natură să determine BNR să crească prognoza de inflație, nicidecum să o scadă.

 

Pe de o parte, economiștii sunt unanimi în ceea ce privește efectul inflaționist al scumpirii carburanților. Practic, orice marfă comercializată ce trebuie transportată s-a scumpit, mai mult sau mai puțin, după introducerea accizei suplimentare pe carburant, începând cu 1 aprilie.

 

Pe de altă parte, inundațiile, însoțite de grindină, care au avut loc în ultimele zile au distrus mii de hectare de solarii, afectând în total o suprafață de circa 100.000 de hectare de culturi, potrivit estimărilor fermierilor. Rezultatul va fi scumpirea alimentelor românești.

 

Astfel, este puțin probabil ca inflația din 2014 să fie mai mică decât prognoza anterioară a BNR, de 3,5%.