Parchetul recomandă revocarea licenţei societăţii CEZ, în Bulgaria

0

Într-o conferinţă de presă desfăşurată duminică seară, ministrul bulgar al economiei şi energiei, Delian Dobrev, declara că statul ar putea revoca licenţa societăţii CEZ-Bulgaria. Dobrev a citat un raport al Comisiei de stat pentru supraveghere financiară în care sunt constatate mai multe nereguli în ceea ce priveşte licitaţiile publice organizate de CEZ. În câteva zile, Comisia de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei se va pronunţa dacă sunt motive pentru revocarea licenţei acestei societăţi, afirma Dobrev.

 

CEZ-Bulgaria este cea mai mare societate de distribuire a energiei electrică din Bulgaria care operează pe teritoriul din vestul ţării. Celelalte două societăţi EnergoPro şi EVN operează în nord-estul şi în sud-estul Bulgariei, fiecare având un monopol în zona respectivă.

 

Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat, duminică, la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Pentru prima dată după iarna lui 1996, când valul de proteste a dus la demisia guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere şi intersecţii importante din întreaga ţară au fost blocate duminică de protestatari nemulţumiţi de creşterea facturilor la energie electrică. Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi satisfăcute revendicările. Principala revendicare a protestatarilor este renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN.

 

Protestele continuă de mai bine de o săptămână, transformându din acţiuni sociale în manifestaţii antiguvernamentale. În seara zilei de luni, câteva mii de protestatari au manifestat pe străzile marilor oraşe cerând demisia premierului Boiko Borisov. La Sofia s-a ajuns la ciocniri între mulţimea de manifestanţi şi poliţie, fiind rănite 11 persoane. Alte 11 au fost reţinute de forţele de ordine.