Parlamentarii care și-au angajat rudele, GRAȚIAȚI de PSD!

0

Proiectul de act normativ se referă la modificarea Statutului deputaților și senatorilor. ”Interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul articolulul 25, pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii 210/2013 pentru modificarea  și completarea Legii 96/2013 privind statutul deputaților și senatorilor, încetează de drept”, se menționează în proiect. Articolul menționat se referă la angajarea rudelor la Parlament în condițiile în care Agenția Națională de Integritate (ANI) a acuzat zeci de parlamentari unii dintre aceștia pierzând deja procesele, instanțele dând decizii definitive. Potrivit expunerii de motive, este vorba de încetarea de drept a interdicțiilor ”prin care în mod nedrept au fost interzise dreptul de a fi ales sau de a ocupa o funcție publică sau o demnitate publică”. Propunerea legislativă ar transpune o decizie a Curții Constituționale (CCR), și s-ar constuti ”într-o modificare cu caracter reparatoriu”.
Florin Iordache încearcă să rezolve o problemă care a făcut și anul trecut obiectul preocupărilor Legislativului, finalizându-se cu un act normativ declarat neconstituțional.

 

Șmecheria la care a recurs Parlamentul
Astfel, Parlamentul a adoptat, pe 22 iunie 2016, o lege potrivit căreia dispozițiile din Statutul deputaților și senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-și pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv și nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârșite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziții, adică înainte de 21 august 2013. Actul normativ fusese inițiat de același Florin Iordache, alături de Daniel Florea (PSD) și Marton Arpad (UDMR).
De fapt, parlamentarii au recurs la o șmecherie. Este adevărat că statutul lor nu conținea, până în 2013, pedepse pentru angajarea rudelor, dar fapta ca atare era incriminată de alte acte normative. Agenția Națională de Integritate (ANI) a precizat, după votarea legii, că, și înainte de 2013, astfel de fapte erau incriminate de Codul Penal dar și de Legea privind prevenirea corupției (161/2003). De altfel, procesele intentate de ANI, multe dintre ele câștigate, s-au bazat tocmai pe aceste acte normative, și nu pe statutul deputaților și senatorilor.

 

mai multe, pe Romania Libera