Parlamentul a adoptat bugetul de stat pe 2010 (VIDEO)

Plenul Parlamentului a adoptat joi bugetele a 27 instituţii în mai puţin de o oră, după ce liderii grupurilor parlamentare ale PDL şi PSD au convenit să grăbească adoptarea Legii bugetului de stat prin renunţarea la susţinerea amendamentelor respinse de către comisii.

Bugetul Ministerului Educaţiei a fost adoptat cu 157 voturi favorabile şi 112 „împotrivă”. Anexa privind bugetul Ministerului Sănătăţii a primit 169 voturi favorabile, 119 „împotrivă” şi o abţinere. Bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost aprobat în forma Guvernului cu 165 voturi „pentru”, 111 „împotrivă” şi două abţineri.

Astfel, parlamentarii au votat bugetele Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Public, Agenţiei Naţionale de Integritate, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Academiei Române, Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

Tot în acelaşi interval, au fost votate bugetele prevăzute pentru Institutul Cultural Român, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Consiliul Economic şi Social, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, dar şi cel prevăzut pentru Ministerul de Finanţe-Acţiuni Generale.

Singurele amendamente dezbătute au fost cele care vizau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, în bugetul STS au fost transferaţi 5000 mii lei de la capitolul „Active nefinanciare” la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, iar bugetul CNCD a fost amendat, prin includerea unui asterisc ce vizează cuprinderea in anexa la bugetul instituţiei şi a numărului aferent Membrilor Colegiului director ce urmează a fi numiţi de Parlament la începutul anului 2010. Ambele amendamente au fost aprobate în comisiile reunite de buget-finanţe.

Votarea anexelor a fost întreruptă de o intervenţie a deputatului PDL Costică Canacheu care a observat că la bugetul Ministerului Apărării a fost prevăzută, dintr-o eroare materială, creşterea cheltuielilor pentru cotizaţii la organisme internaţionale, inclusiv NATO, în condiţiile în care acestea ar trebui să scadă. Canacheu a cerut corectarea erorii şi reluarea votului privind amendamentul vizat. În schimb, Aura Vasile a spus că acest lucru ar fi neregulamentar. „Regulamentar, s-a dat votul pe bugetul Ministerului Apărării. Dacă se va relua votul, orice parlamentar cu amendamente respinse ar putea cere reluarea votului”, a apreciat deputatul PSD. În faţa opoziţiei social-democraţilor, Canacheu a renunţat la solicitarea sa.

Înainte de votul final al Legii bugetului de stat, parlamentarii au revenit la articolul 2, alineatul 1 al legii cel care cuprinde cifrele de venituri şi de cheltuieli ale statului român în anul 2010. Cum în cadrul dezbaterilor nu s-au produs modificări faţă de cifrele venite de la Guvern, articolul a fost adoptat în forma iniţială.

Citeşte şi
Parlamentul a adoptat bugetul asigurărilor sociale. Majorarea punctului de pensie a fost respinsă
Boc: Salariile şi pensiile ar putea creşte în a doua parte a anului (VIDEO)

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed