x


  • EUR
    4.7538
    USD
    4.2013
string(7) "politic"

Parlamentul adoptă un proiect de lege care ar ușura anchetarea lui Dragnea în Brazilia

Parlamentul urmează să adopte, cel mai probabil săptămâna viitoare, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Federativă a Braziliei privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, semnat la Brasilia, la 13 iunie 2017. Reamintim că Liviu Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco, Brazilia.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 14.03.2018, 13:53

„Discuțiile pe marginea Acordului sunt vechi, din 2007, au venit din partea autoritățiilor braziliene, ei au făcut primul draft de acord. Din păcate a durat foarte mulți ani până când partea română să adopte acest act. El e binevenit, e în continuarea Tratatului de extrădare din 2004 și facilitează toate anchetele acestea care ar viza cetățeni dintr-o țară anchetați în cealaltă țară”, a declarat, pentru Money.ro, deputatul USR, Stelian Ion.

 

 

Tratatul de extrădare cu Brazilia a fost încheiat în 2003 și ratificat prin lege în 2004. Ceea ce urmează să fie adoptat săptămâna viitoare este acordul care vine în completarea celui referitor la extrădare și se referă la chestiuni legate de comunicarea actelor procesuale, la posibilitatea administrării unor probe, audierii unor persoane prin comisii rogatorii, prin mijloace tehnice, facilitând astfel anchetele.

 

 

Acordul era pe ordinea zi și urma discutat miercuri, însă nu s-a mai ajuns la el, urmând ca el să votat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

 

 

„Statul român nu mai poate da înapoi. Ar fi foarte neserios să nu ratifici un astfel de Tratat. Cred că se va vota săptămâna viitoare dacă săptămâna asta nu s-a putut. Mai erau câteva puncte și ajungeam la el. Nu au fost piedici sau discuții din partea reperezentațiilor puterii în comisia juridică. Ce ține de tratate internaționale este mai presus de voința unui om”, a explicat deputatul USR, membru în Comisia Juridică.

 

 

Rise Project anunța săptămâna trecută că Liviu Dragnea și Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate, sunt suspecți într-un caz de spălare de bani în Brazilia, informații confirmate de procurorul federal din Brazilia, Carlos Wagner Barbosa Guimarães.

 

 

Liviu Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco.