Patrimoniul arhitectural al Bucureştiului, lăsat să se degradeze cu bună ştiinţă

0

Zilnic asistăm neputincioşi la dispariţia patrimoniului arhitectural al Bucureştiului. Nenumărate clădiri declarate monumente istorice sunt lăsate în paragină voit, pentru că terenul pe care sunt amplasate este mai scump decât construcţia în sine.

 

Bulevardul Aviatorilor, nr.8. La o aruncătură de băţ de guvern, un monument arhitectonic agonizează. Clădirea este pe lista monumentelor istorice şi este construită de Petre Antonescu, unul dintre reprezentanţii şcolii de arhitecatură româneşti din secolul XX. Acum clădirea este o ruină. Ferestrele au fost acoperite de placaje iar acoperişul stă să cadă. Imobilul aparţine unei firme imobiliare din Africa de Sud care îşi doreşte să construiască un bloc de 10 etaje.

 

Raportul asociaţia pentru protecţia şi documentarea patrimoniului României pe ultimii patru ani reprezintă, de fapt, o radiografie a cladirilor din Bucureşti. Deşi înscrierea pe lista de monumente a acestor lucrări arhitecturale este singura modalitatea de a opri desfiinţarea unui imobil, ea nu garantează şi viitorul acestora. Clădirea poate fi lăsată să cadă de la sine.

 

Cu cât ajungi mai mult spre centrul Bucureştiului vezi tot mai des astfel de clădiri. Pe Calea Victoriei se impunea altădată Palatul Ştirbei. Clădirea este încă în picioare, însă atrage privirile pentru că starea sa este una lamentabilă.

 

Au fost o serie de demolări ilegale, partea din spate a palatului este intr-o stare precară şi stă să cadă. Proprietarul condiţiona reabilitarea cladirii in schimbul unui aviz pt un proiect de constructie a unei cladiri noi. datoria sa este, insa, de a păstra patrimoniul impecabil.

 

Dacă aceste clădiri stau, încă, în picioare, Moara lui Assan, de asemenea patrimoniu al României, este aproape şters de pe faţa pământului.

 

Moara lui assan este un patrimoniu vechi de un secol si jumatate şi a fost lasat in paragina, prada hotilor de fier vechi şi a celor care cauta materiale din structura de rezistenta a cladirii. Contruita in 1853 moara lui assan este parte a patrimoniului industrial, apartinand industriasilor gheorghe assna si ioan martinovici şi este prima moara cu abur fabricata in romania. Nimeni nu poate sa interrvina aici pentru ca este inca societate privata.

 

Şi ca aceste clădiri sunt multe. Iar legea nu e suficient de aspră.

 

„Există sancţiuni, amenzile sunt însă între 1.000 şi 3.000 de lei. Pentru un teren de 250 mp, în centrul Bucureştiului, la 1000 de euro/mp, chiar şi maximul de 3.000 de lei nu reprezintă o mare gaură în bugetul investitorului. Plateste amenda si continuă (…) Ideea acestor investitori este sa le lase sa cadă,” declară Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Patrimoniului României

 

Cei care militează pentru salvarea patrimoniului vor schimbări legislative: sancţiuni mai aspre şi un control mai strict.