Patru scenarii pentru viitorul Europei. Următorii ani sunt extrem de importanți

0

Un grup de cercetători de la Universitatea Helsinki, care lucrează în cadrul proiectului IMAJINE, a conturat patru scenarii pentru viitorul Europei, un viitor mai mult sau mai puțin optimist ce implică schimbări majore care ar avea putea avea loc până în 2048. În elaborarea lor, activitatea reală viitoare în spațiul cosmic are un potențial semnificativ în inegalitatea regională, scrie The Conversation.

Silver Citadel

Într-un prim scenariu despre viitorul apropiat al Europei se presupune că, până în 2048, Europa a format un singur bloc. Din punct de vedere politic, populismul a făcut loc solidarităţii paneuropene, cu politici realizate de inteligenţa artificială centralizată. În acest context, UE este un jucător important în spațiul cosmic. Protecția mediului este prioritară și crucială pentru creșterea economică, iar blocul transferă industriile poluante în spații orbitale și nu numai. Beneficiile economice ale acestor activități ar urma să fie împărțite automat între membrii blocului. Dar, pentru ca regiunile individuale să obțină avantaje, politicienii locali trebuie să-și dea seama cum să convingă sistemul AI și să fie incluși în procesul decizional centralizat.

Green Guardian

Un scenariu mai puțin optimist, Green Guardian readuce teama catastrofei climatice care obligă lumea să se reorienteze asupra durabilității și supraviețuirii. Raportul rural-urban se inversează: zonele metropolitane sunt în declin, în timp ce mediul rural prosperă. În această lume, economiștii nu mai acordă prioritate profitului și averii nete. În schimb, se concentrează pe bunăstare și pe împărțirea echitabilă. Tehnologia activată prin satelit este din ce în ce mai valoroasă, activitatea spațială fiind strict reglementată. Datele climatice adunate în cercetările de mediu ajută regiunile dezvoltate să le ajute pe cele care suferă cel mai mult. Energia nucleară din spațiu este în creștere, iar geopolitica spațiului cosmic din ce în ce mai complexă.

Silicon Scaffold

În cel de-al treilea scenariu, Europa este foarte fragmentată în orașe-stat și alte jurisdicții. Corporațiile transnaționale au preluat o mare parte din rolul guvernului. Oamenii sunt cetățeni ai spațiilor virtuale, precum și ai națiunilor fizice – inclusiv jurisdicții digitale găzduite în spațiul cosmic. Inegalitatea regională este o problemă a platformelor privatizate în care cetățenii pot trăi, lucra și juca – iar spațiul cosmic este crucial pentru a permite viața în spațiul digital. Regiunile și orașele mai bogate sunt guvernate de interesul personal. În regiunile mai sărace, există o revenire la activitățile tradiționale de exploatare, inclusiv industria grea și agricultura intensivă. Între timp, corporațiile elaborează din ce în ce mai multe noi modalități de a-și reloca activitățile distructive sau poluante în locații mai îndepărtate de pe Pământ și în spațiul cosmic.

Patchwork Rainbow

Cel de-al patrulea scenariu, numit Patchwork Rainbow, conturează o Europă fragmentată sub greutatea neîncrederii reciproce și a valorilor culturale divergente. Comunitățile locale caută sponsori internaționali care să le ajute să prospere. Iar influența sectorului privat se extinde în spațiul cosmic. Cursa spațială nu mai este între țări, ci între regiuni. Conflictul de pe Pământ se extinde în spațiul cosmic. O inegalitate suplimentară provine de la cine poate accesa spațiul și poate beneficia de cunoștințele spațiale.

De ce este 2048 un an de referință?

Scenariile imaginate de grupul de cercetători de la Universitatea Helsinki, în cadrul proiectului IMAJINE, se bazează pe activitatea Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană a Uniunii Europene (DG-Regio), care este responsabilă cu distribuția fondurilor de dezvoltare regională către multe instituții și comunități. Anul 2048 ar fi termenul limită pentru patru dintre ciclurile de finanțare de șapte ani ale DG-Regio de la data începerii proiectului. 

Pe măsură ce folosim din ce în ce mai multe date pentru a monitoriza impactul asupra climei, accesul la acoperirea prin satelit ar putea deveni, de asemenea, un factor decisiv în calitatea răspunsului la noile dezastre și în siguranța comunităților locale. Iar cursa pentru cucerirea spațiului este încă una în desfășurare.

Contextul actual: în UK, Cornwall and the Scottish Highlands au concurat pentru noi porturi spațiale în dezvoltarea economică. Suedia a inaugurat recent portul spațial Esrange de lângă Kiruna, în Arctica, înainte de lansarea primului său satelit, planificată pentru martie 2024. Alte porturi spațiale sunt, de asemenea, în construcție: Andøya (Norvegia) și Santa Maria, în arhipelagul Azore (Portugalia).

Pe măsură ce mai multe state naționale și corporații intră în cursa spațială, activitatea lor va avea cu siguranță un impact semnificativ asupra zonelor de pe Pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.