Pe români nu-i interesează să mănânce sănătos

0

 

Potrivit studiului privind agricultura ecologică în UE, realizat de Comisia Europeană, România se află printre statele membre care au cel mai mic procent (sub 1%) de suprafaţa utilizată pentru acest tip de agricultură din totalul suprafeţei agricole utilizate. Mai prost stau doar Malta şi Bulgaria.

 

Ceea ce arată că nu prea suntem preocupaţi de calitatea a ceea ce punem în farfurie, ci mai mult de cantitate sau cât costă.

 

O astfel de mentalitate, însă, a început să apună în Vest, unde agricultura biologică prinde din ce în ce mai mult teren, şi la propriu, şi la figurat.

 

Acest sector s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, mai arată studiul Comisiei Europene.

 

Potrivit datelor Eurostat, în cele 27 de state membre, câte erau în 2011, s-a cultivat organic o suprafaţă de 9,6 milioane de hectare, faţă de 5,7 milioane în 2002.

 

În ultima decadă, suprafaţa cultivată organic în UE a crescut cu 500.000 de hectare pe an, ceea ce este o creştere mare.

 

Întreaga arie cultivată bio reprezintă acum 5,4% din totalul suprafeţelor agricole în UE, deci este loc mult de creştere, mai spune studiul Comisiei.

 

Studiul a fost dat publicităţii în contextul în care Comisia Europeană a propus luni înăsprirea regimului de autorizare a agriculturii organice în UE, în ideea de a putea lupta mai bine împotriva falselor produse bio care se dezvoltă pe fondul creşterii explozive a cererii.