Permisul pentru mopede şi motociclete, inaccesbil din lipsa normelor metodologice

0

Conducătorii de mopede mai au de aşteptat până vor putea să obţină permis de conducere pentru categoria AM. Şcolile de şoferi nu au fost încă autorizate pentru instruirea persoanelor care doresc acest lucru, din cauza faptului că nu există norme metodologice de aplicare a legi privind circulaţia pe drumurile publice, prevăzute în noul Cod rutier

 

Aceste norme ar trebui elaborate de Ministerul Transporturilor, în baza cărora Autoritatea Rutieră Română (ARR) va putea aviza şcolile de şoferi, a precizat pentru AGERPRES Adriana Sorohan, consilier ARR.

 

Ea a spus că această problemă nu-i afectează doar pe mopedişti, ci şi pe conducătorii de motociclete. Odată cu modificările aduse Codului rutier, în lege a fost modificată şi capacitatea motoarelor, motiv pentru care şcolile de şoferi vor fi nevoite să obţină un alt aviz de la ARR şi pentru categoriile A, A1 şi A2.

 

În momentul de faţă, acest lucru nu se poate face pentru că normele metodologice de aplicare a legii ar fi „pe circuitul de avizare” la Ministerul Transporturilor, a explicat Adriana Sorohan.

 

„Una dintre atribuţiile Autorităţii Rutiere Române este de a autoriza şcolile în vederea pregătirii personalului care vrea să-şi ia permis pentru categoriile A, A1, A2 şi AM. În momentul de faţă aşteptăm promovarea normelor de atribuire ca să putem să autorizăm şcolile. Sunt câteva schimbări pentru că a fost introdusă o categorie nouă şi anume AM, fiecare şcoală trebuie să facă dovada că are echipamentele în vederea obţinerii permisului şi pentru a efectua practica şi pregătirea practică, iar în cazul categoriilor A1, A2 s-a schimbat capacitatea cilindrică a motorului şi atunci fără norme de aplicare nu putem să autorizăm şi pe aceste categorii. Ministerul Transporturilor este cel care elaborează normele metodologice de aplicare şi din ce ştim noi există pe circuitul de avizare. Sperăm ca această problemă să se rezolve în mai puţin de o lună”, a afirmat Adriana Sorohan.

 

Chiar dacă aceste norme vor fi elaborate, şcolile de şoferi au obligaţia de a îndeplini anumite condiţii pentru a primi avizul ARR, care fac referire atât la echipamentele de care au nevoie pentru instrucţie, mopede şi motociclete care să îndeplinească parametrii legali, dar şi instructori specializaţi pentru categoriile respective, în special pentru AM.

 

În prezent, cei care au cel mai mult de suferit din cauza faptului că încă nu au fost elaborate aceste norme metodologice de aplicare sunt persoanele care conduc deja mopede, cum ar fi angajaţii pizzeriilor, care sunt obligaţi să aibă permis pentru categoria AM.

 

„Şcolile de şoferi înţeleg situaţia şi ştiu că imediat cum avem acele norme noi putem să le avizăm, dar cei care au de pierdut sunt mopediştii care nu pot obţine permis cum sunt cei care lucrează la pizzerii pentru că îşi pot pierde locul de muncă. Şcolile de şoferi ştiu care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi avizate: spaţiul necesar, instructori cu carte de muncă, echipament. Nu putem să le avizăm dacă nu îndeplinesc aceste condiţii, chiar dacă vom avea normele de aplicare. Din ce ştim noi, o parte din cele 200 de şcoli existente la nivel naţional, care sunt acreditate, sunt pregătite şi pentru categoriile A, A1, A2 şi AM. Deocamdată nu am primit cereri de autorizaţie de la şcoli pentru aceste categorii pentru că ştiu că nu există norme şi nu ştiu exact de ce au nevoie pentru a fi avizate. Aşteaptă şi ei să studieze normele, să vadă dacă se încadrează şi apoi se prezintă la Autoritatea Rutieră”, a mai spus Adriana Sorohan.

 

Între timp, poliţiştii rutieri întocmesc dosare penale pentru toţi conducătorii de mopede care circulă fără permis.

 

Numai în două zile, în Capitală, oamenii legii au întocmit cinci dosare penale, urmând ca vineri Direcţia Poliţiei Rutiere să obţină o statistică la nivel naţional ca urmare a unui control dispus de şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

 

„Această reglementare nu a fost ideea Poliţiei Rutiere, ci este Directiva europeană 126/2006/CE care datează din 26 decembrie 2006. Încă din 2007, pentru buna informare a participanţilor la trafic, Poliţia Rutieră a informat despre intrarea în vigoare la 19 ianuarie 2013 a obligativităţii obţinerii permisului de conducere pentru moped. Au fost informate atât populaţia, cât şi toate autorităţile cu atribuţii în domeniul acesta, al obţinerii permisului de conducere. Pe parcursul anilor, din 2007 până în 2012, cu orice ocazie, am reamintit tuturor că va fi obligatoriu permisul de conducere pentru mopede începând cu 19 ianuarie. (…) Sunt şase ani de când există această preconizare de intrare în vigoare a unei astfel de dispoziţii şi nimeni nu a luat în seamă. În momentul de faţă, acest aspect, partea asta de pregătire, de examinare, nu este a Poliţiei Rutiere. Ceea ce noi cerem este ca cei care circulă cu mopede să posede permis de conducere cel puţin AM. Numai în Bucureşti, în două zile, au fost întocmite cinci dosare penale pentru conducere fără permis. Urmează ca până la sfârşitul săptămânii să vedem evoluţia la nivelul ţării. Statistica pe judeţe o vom avea vineri pentru că este vorba despre o acţiune pe care am dispus-o la nivel de ţară, pentru perioada 19-25 ianuarie”, a declarat pentru AGERPRES Lucian Diniţă.

 

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sunt pregătiţi să facă evaluarea mopediştilor în orice moment, doar că aceştia nu au, deocamdată, unde să urmeze şcoala de şoferi.

 

„Examenul pentru obţinerea categoriei AM constă, în prezent, în două probe: este vorba de proba teoretică similară celei pentru categoria A, proba teoretică însemnând un chestionar de 20 de întrebări la care trebuie să răspundă corect la 17 dintre acestea în 20 de minute şi o probă practică într-un poligon care există şi este acelaşi pentru toate autovehiculele pe două roţi”, a explicat pentru AGERPRES Mihai Enache, şeful Serviciului de Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

 

Potrivit legii, şoferii care au deja un permis de conducere pentru orice categorie pot conduce şi mopede.

 

Mopede pot fi conduse, cu permis AM, de orice persoană care are peste 16 ani.

 

În acelaşi timp, noua lege a circulaţiei prevede ca cei care doresc să obţină permis de conducere pentru motociclete din categoria A,să aibă vârsta minimă de 24 de ani. În prezent, permisul de conducere pentru categoria A se poate obţine la 18 ani.