Peste 10.000 de oameni sunt aşteptaţi marţi la mitingul BNS din Capitală

0

Sindicaliştii cer, printre altele, creşterea la 750 de lei a salariului minim pe economie, menţinerea coeficienţilor de ierarhizare şi a drepturilor lucrătorilor stipulate în Contractul colectiv de muncă actual, precum şi crearea unui program clar de investiţii, care să includă resursele financiare aferente, pentru relansarea economică în mai multe domenii.

Potrivit BNS, la proteste vor fi prezenţi salariaţi din sectorul construcţiilor de maşini, din transportul rutier, feroviar, portuar, aeronautic şi naval, din sectorul construcţiilor şi materialelor de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, din sectorul tipografic, din ramura electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, instituţii de cultură, din domeniul producerii şi distribuţiei energiei electrice, din industria textilă, agricultură, bănci, minerit şi geologie, din sport, sănătate, administraţie publică şi din sectorul gospodăriei comunale.

Mitingul din faţa sediului Guvernului va fi urmat de un marş pe traseul Piaţa Victoriei – Ministerul Economiei – Ministerul Muncii – Ministerul Administraţiei şi Internelor – Ministerul Sănătăţii – Ministerul Agriculturii.

„Nu mergem la Preşedinţie. Oamenii s-au dus acolo (în 24 septembrie – n.r.) pentru că l-au văzut pe preşedinte fiind mai mult premier şi pe Boc fiind…ceva pe acolo”, a declarat duminică, la Realitatea TV, Dumitru Costin.

Autocarele şi autoturismele care vor aduce sindicaliştii din afara Capitalei vor intra în Bucureşti începând cu ora 9.30.

Traficul în Capitală va fi restricţionat în zona acţiunilor de protest.

În 5 octombrie sunt programate două acţiuni ale sindicaliştilor din Educaţie. Astfel, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ mizează pe circa 8.000 de oameni la un miting organizat în Piaţa Victoriei, iar cei din Federaţia „Spiru Haret” vor protesta la sediul Preşedinţiei.

La 7 octombrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii Decente, în Capitală ar putea avea loc cel mai mare miting sindical de anul acesta, cu participarea tuturor confederaţiilor.

Reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), care anunţaseră că au renunţat deocamdată la protestele de stradă, spun că vor participa şi ei la mitingul din 7 octombrie, în primul rând pentru conotaţia dată de Ziua Internaţională a Muncii Decente.

„Am renunţat deocamdată la alte acţiuni, deoarece avem programată, până în 3 octombrie, o întâlnire cu premierul, pentru discutarea coeficienţilor salarizare. Dacă nu se rezolvă problemele, am putea trece apoi la mitinguri la prefecturi şi la pichetări ale sediilor de partid, sâmbăta şi duminica. Personal, văd mult mai oportune astfel de proteste, decât o grevă generală care guvernanţilor nu le-ar da decât prilejul să nu mai plătească oamenii. Priorităţile noastre sunt sănătatatea, educaţia, cultura şi reforma administraţiei. Cu suprindere constăm că, în afară de scăderi salariale şi disponibilizări, nu s-a făcut nimic”, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele CSDR, Iacob Baciu.

În 19 mai, la cel mai mare miting sindical din ultimii ani, circa 30.000 de oameni au protestat în Piaţa Victoriei faţă de măsurile anti-criză ale Executivului. Acţiunea a fost organizată de principalele confederaţii naţionale (CNSLR Frăţia, Meridian, Cartel Alfa, BNS şi CSDR), însă urmarea a fost exact contrariul celor dorite de sindicalişti: guvernul şi-a pus în practică planul ce includea, printre altele, reducerea salariilor bugetare cu 25%.