Peste 3.200 de tineri au pornit afaceri de la zero în 2013

0

Cel puţin 20.000 de locuri de muncă au fost create de către tinerii debutanţi în afaceri în perioada 2011-august 2013. Bugetul de 5 milioane de euro alocat de stat pentru a sprijini companiile tinerilor debutanţi (SRL-D) a fost epuizat cu patru luni mai devreme.

 

Peste 3.200 de tineri au pornit afaceri de la zero în primele opt luni din acest an, cu 60% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel că numărul de SRL-D-uri înfiinţate până la final de august depăşea deja numărul total de firme din 2012, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului (ONRC).

 

Dacă în perioada aprilie-mai a acestui an programul coordonat de Agenţia pentru Imple­mentarea Proiectelor şi Progra­melor pentru IMM-uri (AIPPIMM) a atins un nivel re­­cord (588, respectiv 564 de SRL-D-uri înfiinţate), în ultimele patru luni numărul de SRL-D-uri des­chise a scăzut sub nivelul de la în­ceputul anului.

 

De la începutul progra­mului (2011) şi până în pre­zent s-au înregistrat aproape 10.000 de SRL-D-uri, fiecare antre­prenor fiind obligat să creeze minimum două locuri de muncă, ceea ce înseamnă că micii întreprinzători au angajat cel puţin 20.000 de persoane.

 

„Acest val de înfiinţări arată că programul este unul reuşit şi că tinerii refuză să ţină cont de situaţia economică, de ceea ce spune guvernatorul BNR sau alţi analişti economici, au curaj. Entuziasmul lor trebuie lăudat, pentru că dacă ei nu ar risca şi ar fi la fel de cinici ca noi, cei cu mai multă experienţă, nu am reuşi să evoluăm. În plus, astăzi nu am fi văzut cel puţin 20.000 de locuri de muncă nou- create dacă ei nu ar fi riscat. Păcat însă că nu se duc mai mulţi bani acolo unde se văd rezultate“, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

 

continuarea pe ZF