Peste 30 de bebeluşi foarte bolnavi au fost evacuaţi din cel mai mare spital din Gaza

Treizeci şi unu de bebeluşi născuţi prematur şi „foarte bolnavi” au fost transferaţi în siguranţă duminică de la principalul spital din Gaza la altul din sud şi vor fi mutaţi luni în Egipt, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii, potrivit AP. Zeci de alţi pacienţi, grav răniţi, au rămas blocaţi în spital la câteva zile după ce forţele israeliene au intrat în incintă.

Soarta nou-născuţilor de la Spitalul Shifa a captat atenţia globală după publicarea unor imagini în care apar medici care încearcă să le ţină cald. O pană de curent a oprit incubatoare şi alte echipamente, iar alimentele, apa şi proviziile medicale s-au epuizat în timp ce forţele israeliene se luptau cu militanţii palestinieni în afara spitalului.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a notat pe reţelele de socializare că bebeluşii „foarte bolnavi” au fost evacuaţi împreună cu şase asistenţi medicali şi 10 membri ai familiilor personalului. Aceştia au fost transportaţi cu ambulanţe ale Semilunii Roşii palestiniene la un spital din Rafah, oraş din sudul Fâşiei Gaza, unde au primit îngrijiri urgente.

Bebeluşii sufereau de deshidratare, vărsături, hipotermie şi unii aveau septicemie, deoarece nu au primit niciun medicament şi nu au stat în „condiţii adecvate pentru a rămâne în viaţă”, a declarat Mohamed Zaqout, directorul spitalelor din Gaza. Ei vor merge în Egipt pentru îngrijiri mai specializate, a spus el.

O echipă a OMS care a vizitat spitalul sâmbătă a declarat că 291 de pacienţi se aflau încă acolo, inclusiv bebeluşi, pacienţi traumatizaţi cu răni grav infectate şi alţii cu leziuni ale coloanei vertebrale care nu se pot mişca. Patru bebeluşi au murit în cele două zile dinaintea vizitei lor, potrivit lui Zaqout.

Aproximativ 2.500 de persoane strămutate, pacienţi mobili şi personal medical au părăsit spitalul Shifa sâmbătă dimineaţa, a precizat OMS. Organizaţia a precizat că 25 de membri ai personalului medical au rămas alături de pacienţi.

„Pacienţii şi personalul medical cu care au vorbit erau îngroziţi pentru siguranţa şi sănătatea lor şi au pledat pentru evacuare”, a precizat agenţia, descriind Shifa ca fiind o zonă a morţii.

Israelul susţine de mult timp că Hamas are un post de comandă în interiorul şi sub Shifa, parte a acuzaţiei sale mai largi că luptătorii folosesc civilii ca acoperire. Israelul a prezentat spitalul ca fiind o ţintă cheie în războiul său pentru a pune capăt dominaţiei Hamas în Gaza, după atacul de amploare al grupului militant în sudul Israelului de acum şase săptămâni, soldat cu peste 1 200 de morţi şi care a declanşat războiul.

viewscnt

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri