Peste 50 de operatori economici, verificaţi de ANPC într-un centru comercial din Sectorul 5 al Capitalei / Amenzi de peste 240.000 de lei / Propunere de închidere pentru mai multe societăţi

0

ANPC anunţă, joi, că verificările sunt încă în curs la 35 dintre cei 56 de operatori economici vizaţi în timpul controlului care a avut loc miercuri.

Până acum s-au aplicat amenzi în valoare de 240.000 lei, 3 avertismente şi s-a dispus: oprirea definitivă de la comercializare a aproximativ 4 tone produse alimentare neconforme, în valoare de circa  70.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 15 operatori economici.

De asemenea, s-a propus închiderea mai multor operatori economici, astfel:

– propunerea închiderii temporare a unităţii pe o perioadă de cel mult 6 luni pentru 3 operatori economici

– propunerea închiderii temporare a unităţii pe o perioadă de la 6 luni la 12 luni pentru 2 operatori economici

– propunerea emiterii deciziei de încetare a practicii comerciale incorecte pentru 1 operator economic.

ANPC anunţă şi care au fost deficienţele constatate:

– folosirea unor vitrine frigorifice cu acumulări de impuritati, depuneri de rugină, insecte şi depuneri mari de gheaţă

– utilizarea unor ustensile de măcelărie neconforme şi neigieizate

– folosirea unor agregate frigorifice cu rugină, acumulării de praf şi grăsime, acumulări de gheaţă, chedere rupte

– condiţii igienico-sanitare precare, cu lovituri mecanice aplicate pe pereţii laterali, acumulării masive de grăsime şi praf pe paviment

– comercializarea unor produse alimentare ambalate cu insule de mucegai

– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare.                   

– comercializarea unor produse alimentare fără a avea dovada compoziţiei si ingredientelor (produse lactate), fiind considerată practică comercială înşelătoare

– constatarea repetabilităţii săvârşirii aceleiaşi fapte în decurs de 6 luni.

– prezenţa insectelor moarte, a ruginei şi acumulări de impurităţi sub poliţele de vânzare

– folosirea unor materii prime şi semipreparate fără elemente de identificare şi caracterizare

– depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare

– neprezentarea autorizaţilor necesare funcţionării

– comercializarea unor produse de panificaţie a căror dată limită de consum este depăşită

– existenţa pavimentului neigienizat şi pe alocuri deteriorat

– depozitarea produselor alimentare direct pe pavimente, împreună cu obiecte ale personalului şi ustensile de curăţenie