ANPC anunţă, joi, că verificările sunt încă în curs la 35 dintre cei 56 de operatori economici vizaţi în timpul controlului care a avut loc miercuri.
Până acum s-au aplicat amenzi în valoare de 240.000 lei, 3 avertismente şi s-a dispus: oprirea definitivă de la comercializare a aproximativ 4 tone produse alimentare neconforme, în valoare de circa 70.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 15 operatori economici.
De asemenea, s-a propus închiderea mai multor operatori economici, astfel:
– propunerea închiderii temporare a unităţii pe o perioadă de cel mult 6 luni pentru 3 operatori economici
– propunerea închiderii temporare a unităţii pe o perioadă de la 6 luni la 12 luni pentru 2 operatori economici
– propunerea emiterii deciziei de încetare a practicii comerciale incorecte pentru 1 operator economic.
ANPC anunţă şi care au fost deficienţele constatate:
– folosirea unor vitrine frigorifice cu acumulări de impuritati, depuneri de rugină, insecte şi depuneri mari de gheaţă
– utilizarea unor ustensile de măcelărie neconforme şi neigieizate
– folosirea unor agregate frigorifice cu rugină, acumulării de praf şi grăsime, acumulări de gheaţă, chedere rupte
– condiţii igienico-sanitare precare, cu lovituri mecanice aplicate pe pereţii laterali, acumulării masive de grăsime şi praf pe paviment
– comercializarea unor produse alimentare ambalate cu insule de mucegai
– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare.
– comercializarea unor produse alimentare fără a avea dovada compoziţiei si ingredientelor (produse lactate), fiind considerată practică comercială înşelătoare
– constatarea repetabilităţii săvârşirii aceleiaşi fapte în decurs de 6 luni.
– prezenţa insectelor moarte, a ruginei şi acumulări de impurităţi sub poliţele de vânzare
– folosirea unor materii prime şi semipreparate fără elemente de identificare şi caracterizare
– depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare
– neprezentarea autorizaţilor necesare funcţionării
– comercializarea unor produse de panificaţie a căror dată limită de consum este depăşită
– existenţa pavimentului neigienizat şi pe alocuri deteriorat
– depozitarea produselor alimentare direct pe pavimente, împreună cu obiecte ale personalului şi ustensile de curăţenie