Cine beneficiază de tarife sociale la electricitate

Numărul este destul de mare, dacă ne raportăm la totalul consumatorilor din România, adică 8,7 milioane, din care 8,4 milioane sunt consumatori casnici.

 

Atenţie, când vorbim de consumatori, nu ne referim la o singură persoană, ci la un punct de consum, adică la o gospodărie sau o familie.

 

Trebuie însă să ţinem cont că toţi aceşti consumatori cu tarife sociale sunt subvenţionaţi de restul utilizatorilor. Cu alte cuvinte, consumatorii obişnuiţi suportă în facturile lor faptul că o anumită categorie de abonaţi plătesc mai puţin.

 

Astfel că proporţia celor cu tarife sociale în totalul consumatorilor casnici este de 12,5%.

 

Conform Ordinului preşedintelui ANRE nr. 28/2005 pentru aprobarea tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor captivi, începând cu data de 1 noiembrie 2005 tariful social se acordă numai dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii: consumatorul are un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, iar locul de consum pentru care solicită aplicarea tarifului social este domiciliul stabil al acestuia.

 

Acest tip de tarif este avantajos pentru clienţii care au un consum lunar de energie electrică redus, de până la 90 kWh/lună. Aceasta pentru că, odată depăşit acest consum, preţul este mai mare decât un tarif normal.

 

Aceste tarife sociale, pentru cei cu consum foarte mic, sunt situate la jumătate şi chiar mai puţin decât tarifele pe care le plăteşte un consumator casnic obişnuit.

 

Astfel, pentru cei cu tarife sociale care consumă mai puţin de 2 kWh pe zi, preţul este unul extrem de mic, respectiv 0,19 lei pe kWh.

 

Pentru următoarea tranşă, cu un consum între 2 şi 3 kWh pe zi, preţul este 0,47 lei pe kWh. Totodată, cei care utilizează zilnic peste 3 kWh, preţul ajunge la 0,93 lei pe kWh.

 

În schimb, tariful obişnuit pentru consumatorii casnici este de 0,47 lei pe kWh.

 

Tot aceşti consumatori cu tarife sociale vor fi şi viitorii utilizatori vulnerabili, adică singurii care vor mai plăti tarife reglementate, stabilite de ANRE, după finalizarea perioadei de liberalizare a pieţei de energie electrică.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed