Petrescu, BCR: OUG 50 a creat transparenţă, dar nu putea să reducă dobânzile administrativ

0

„Ordonanţa a creat foarte multă dezbatere publică, o parte din ea benefică. Ce nu şi-a dorit ordonanţa şi ce nu poate să facă un act de legislaţie este să reducă în mod administrativ dobânzile. Ce putea să facă şi a făcut, iar acesta este un lucru pozitiv, este faptul că a creat transparenţă şi, în plus faţă de aceasta, a creat libertatea clienţilor de a se muta de la o bancă la alta. Practic, acum clienţii pot să decidă cu ce bancă vor să facă banking şi să procedeze în consecinţă”, a spus Oana Petrescu.

Reprezentantul BCR a declarat că banca oferă condiţii de refinanţare clienţilor care doresc acest lucru.

„Pentru clienţii care îşi doresc să se refinanţeze sau care îşi doresc condiţii speciale noi discutăm cu ei, discutăm cu fiecare în parte. Dorim să luăm în considerare totalitatea relaţiei cu clientul atunci când luăm decizii. dacă un client a fost bun platnic şi a plătit corect, dacă vedem că are salariul la noi, toate lucrurile acestea contează şi vă asigur că  pentru toţi aceşti clienţi am găsit soluţii foarte bune şi i-am convins să nu plece şi au fost mulţumiţi. Există o parte dintre clienţi pe care nu am reuşit să-i mulţumim”, a spus Oana Petrescu.

Oficialul BCR a declarat că încrederea trebuie să fie construită de ambele părţi. „Nu putem doar noi să dăm dovadă de bună-credinţă, trebuie şi clienţii nostri să facă acest lucru”.

De asemenea, preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels a declarat că, în cazul procesului cu clienţii nemulţumiţi ai băncii, cel mai mult au avut de câştigat avocaţii acestora.

„Singurii oameni care au câştigat de pe urma acestei ordonanţe au fost avocaţii şi, din păcate, clienţii au pierdut. Avocaţii au luat mai mulţi bani de la ei decât vor câştiga potenţial. Scopul nostru este să ajungem la o soluţie pe care toată lumea să o considere echitabilă şi clienţii s-o considere aşa. Nu vrem  să le dăm şansa avocaţilor să câştige mai mulţi bani în continuare. Deci, vom încerca să găsim căi să facem acest lucru posibil”, a spus Dominic Bruynseels.

Parlamentul a adoptat la finalul lunii decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu modificările cerute de Comisia Europeană, astfel că aceasta nu se aplică contractelor de credit în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată, iar refinanţarea creditelor se va renegocia între bănci şi clienţi.