Petrom va ieşi de pe piaţa produselor chimice până la sfârşitul anului 2010

Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, anunţă printr-un comunicat că şi-a revizuit opţiunile de dezvoltare şi implicaţiile financiare aferente, în condiţiile actuale de piaţă şi pe baza perspectivelor negative pe termen lung, privind cererea în activitatea de rafinare. În cadrul şedinţei de marţi, 15 decembrie, a Consiliului de Supraveghere al Petrom au fost luate câteva decizii cu scopul adaptării lanţului valoric al companiei la mediul nefavorabil şi pentru a reflecta schimbarea radicală a raportului cerere/ofertă pe piaţă. În acest sens, Petrom a stabilit cadrul strategiei sale viitoare în activitatea de rafinare şi a decis ieşirea de pe piaţa produselor chimice.

„Dat fiind că, atât produsele chimice, cât şi produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom şi că randamentul acestor activităţi în condiţiile actuale şi prognozate de piaţă este foarte scăzut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei. Petrom va dezinvesti activitatea de produse chimice până la sfârşitul anului 2010. Până atunci, Doljchim va opera în funcţie de necesităţile impuse de specificul activităţii integrate a Petrom. Procesul de negociere privind transferul activelor aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim către Oltchim, principalul său client, vor continua”, se arată în comunicatul companiei.

Reprezentanţii companiei mai spun că îmbunătăţirile făcute de Petrom în ultimii cinci ani de restructurare şi modernizare, precum stabilizarea producţiei de ţiţei şi creşterea ratei de înlocuire a rezervelor, dar şi optimizarea reţelei de benzinarii şi creşterea eficienţei energetice în activitatea de rafinare, asigură o bază solidă pentru dezvoltarea viitoare a companiei.

„Progresele de până acum au fost susţinute din fluxul de numerar generat de activităţile Petrom şi prin majorarea de capital de la momentul privatizării. Pentru a menţine această poziţie solidă şi pentru a continua investiţiile necesare, asigurând în acelaşi timp o situaţie financiară echilibrată, compania nu exclude în viitor posibilitatea unei majorări de capital sau alte opţiuni de finanţare”, se mai arată în comunicat.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România.

Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. În anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane Euro. OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom.

OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% aparţin acţionarilor minoritari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed