Petrom vrea să ardă gaze cât mai ieftine

0

Petrom încearcă să obţină o excepţie de la legea gazelor care prevede că toţi consumatorii industriali utilizează acelaşi coş de gaze din producţia internă şi din import. Or, Petrom deşi este producător de gaze naturale are şi calitatea de consumator în cazul centralei de la Brazi care foloseşte ca materie primă gazul natural. Noua lege a energiei şi gazelor are noi prevederi referitoare la excepţiile de la respectarea structurii amestecurilor.

 

Astfel, legea stipulează că se pot face excepţii prin hotărâre de Guvern, la propunerea ministerului Economiei. Surse din piaţă au explicat pentru The Money Channel că adoptarea unei astfel de excepţii nu se va face numai pentru Petrom ci şi pentru celălalt mare producător de gaze, Romgaz, care deţine termocentrala Iernut.

 

O astfel de hotărâre va permite Petrom să folosească pentru producţia de energie electrică de la Brazi doar gaze din intern al căror preţ reprezinta circa 30% din preţul de import. În raportul Petrom pe primul semestru al anului se arată că preţul gazului intern, recunoscut de ANRE, este 45,71 lei/MWh faţă de un nivel de 144,04 lei/MWh pentru importurile de gaze, în luna aprilie.

 

Termenul iniţial pentru darea în explotare comercială a centralei de la Brazi stabilit pentru începutul acestui an a fost amânat de conducerea Petrom pentru a doua jumătate a anului. În programul de iarnă realizat de Ministerul Economiei, pentru perioada 1 octombrie 2012- 31 martie 2013, centrala Petrom va asigura o cantitate de energie ce poate fi produsă în bandă de un grup de 100 MW.

 

Alinierea pretului gazului din producţia internă la cel de import va începe pentru consumatorii industriali la 1 decembrie 2012 când gradul de convergenţă va ajunge la 35%. Astfel preţul gazului din producţia internă va creşte la 49 lei/ MWh. Pentru consmatorii casnici prima etapă de aliniere va fi la 1 iulie 2013.