AcasăEconomiePfizer a afişat un profit trimestrial peste aşteptări, în urma reducerii personalului

Pfizer a afişat un profit trimestrial peste aşteptări, în urma reducerii personalului

Profitul pe acţiune, de 51 cenţi, a depăşit cu 3 cenţi nivelul mediu estimat de analişti. Veniturile grupului au scăzut cu 3%, la 11,6 miliarde dolari, uşor peste aşteptări. În această lună, Pfizer a finalizat achiziţia Wyeth, tranzacţie în valoare totală de 68 miliarde dolari, în urma căreia şi-a adăugat în portofoliu vaccinul împotriva pneumoniei Prevnar.

Pfizer speră, de altfel, că produsele Wyeth vor ajuta grupul să compenseze pierderile suferite în urma expirării licenţei pentru medicamentul anti-colesterol Lipitor, în ultimii doi ani piaţa fiind invadată de produse generice similare.

Vânzările mărcii Lipitor, cel mai bine vândut medicament pe plan mondial, au scăzut cu 9%, la 2,85 miliarde dolari, continuând tendinţa de după 2006, când a intrat pe piaţa medicamentul similar Zocor, al grupului concurent Merck. De asemenea, vânzările de Viagra au scăzut cu 8%, la 466 milioane dolari, Pfizer încercând să mărească vânzările medicamentului pentru stimularea potenţei printr-o nouă campanie de publicitate.

În schimb, medicamentul pentru calmarea durerii Lyrica s-a vândut bine, aducând venituri de 708 milioane dolari, în creştere cu 5%.

"Mărcile Pfizer sunt sub presiune, aşa cum era de aşteptat, punând în lumină importanţa strategică a afacerii Wyeth. Eforturile de reducere a costurilor vor fi monitorizate atent", a comentat Catherine Arnold, analist al Credit Suisse.

Pfizer a redus deja personalul cu 5.400 de angajaţi de la începutul acestui an şi intenţionează să disponibilizeze încă 19.000 de salariaţi. În urma publicării rezultatelor, acţiunile Pfizer s-au apreciat cu peste 2% în deschiderea bursei din New York. (NewsIn)

Ultimele Articole