Piaţa de bunuri internaţională

Preţul de referinţă pentru aur devine 792 de dolari şi 10 centi pe uncie, mai jos cu aproape 3 procente fata de ziua precedenta. Ajunge la 8,4 la suta mai jos fata de vinerea anterioara, dupa ce a atins si un minim de 784 de dolari pe uncie. Mark O’Byrne, director executiv la Gold and Silver Investments crede ca amploarea si viteza deprecierii a surprins pe toata lumea, in conditiile in care ar fi fost de asteptat ca plasamentele de siguranta sa mentina pretul aurului la cote mai ridicate.

 Julian Phillips, analist la GoldForecaster.com, spune, citat de marketwatch.com, că piata a ajuns sa creada ca intarirea dolarului este instrumentata de bancile din G7. Beneficiara este economia zinei euro, care primeste un ajutor pentru exporturi, in vreme ce ieftinirea petrolului mai reduce usor din presiunea pusa asupra balantei comerciale a Statelor Unite. Asemenea interventii au adus, in trecut, volatilitate crescuta, au adus reactii neprevazute din partea pietei, mai spune analistul citat.

Cuprul a fost singurul castigator vineri intre metale, cu un avans de aproape doi centi pe pound, dar cu un declin saptamanal de 0,3%. Aproape nimic fata de argint, cu o pierdere de 10 la suta, vineri, si 16,4% in ultimele cinci zile de tranzactionare. Platina a pierdut peste 100 de dolari pe uncie, adica 6,8%, pentru o pierdere satpamanala de 11%. Variatie asemanatoare pentru paladium: 7.5%, vineri, si 13.9%, la saptamana.

Petrolul a pierdut 2,6% din pret, vineri, in a doua sedinta consecutiva de depreciere, care a dus piererea saptamanala la peste un procent. 113 dolari si 77 de centi pe baril este pretul de referinta penstru astazi. Consumul ramane principala ingrijorare pentru investitori, in conditiile in care producatorii de petrol au anuntat ca economia americana – in reducere de viteza – a afectat deja de cererea de titei.

Neal Ryan, manager la Ryan Oil & Gas Partners crede ca variatiile recente in intervalul 110-115 dolari pe baril constituie o perioada de consolidare a pretului, care va construi aici un prag suport, pentru intervalul urmator. Nu vom mai vedea petrol sub 100 de dolari pe baril, estimeaza analistul citat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed