Piaţa de capital internaţională

0

Acţiunile Daimler s-au depreciat cu 3,2 procente, în timp ce cotaţia AirFrance KLM , cel mai mare transportator aerian din Europa, a pierdut aproape 8 procente. Preţul la ţiţei a crescut cu peste 5 dolari, pe fondul temerilor potrivit cărora Israelul se pregăteşte să atace Iranul, iar grevă din Brazilia şi activitatea militanţilor din Nigeria periclitează livrările. Titlurile Michelin au pierdut 6,5%, după ce BNP Paribas a revizuit în scădere recomandarea pentru cel de-al doilea producător de anvelope la nivel global, de la „neutru” la „subperformant”. Acţiunile rivalilor de la Continental au scăzut cu 7,6%.

În sectorul bancar, cotaţia Credit Agricole, a doua bancă franceză după active, a scăzut cu 9,8%, consemnând astfel cel mai accentuat declin din septembrie 2002. Royal Bank of Scotland a pierdut 8,6% iar titlurile Barclays, cea de-a patra bancă britanică, au înregistrat un recul de aproape 6%. În Danemarca, acţiunile Roskilde Bank s-au depreciat cu 48 de procente, după ce banca centrală a fost nevoită să intervină pentru a preveni falimentul. Roskilde va primi 159 de milioane de dolari din partea Asociaţiei Daneze a Bancherilor. În felul acesta, banca va reuşi să-şi menţină garanţia guvernamentală. Roskilde este afectată de numărul mare de credite ipotecare neperformante pe care le-a acordat clienţilor din Danemarca.

La polul opus, acţiunile InBev s-au apreciat cu 7,4%, după ce deţinătorul Stella Artois şi-a îmbunătăţit oferta pentru Anheuser cu 3,6 miliarde de dolari, până la nivelul de 49,9 miliarde de dolari. Cele două companii poartă acum discuţii pe marginea unei posibile fuziuni. Cotaţia Zuerich Finanical Services a consemnat un avans de 4,2%, după ce asiguratorul elveţian a renunţat la oferta pentru una dintre unităţile Royal Bank of Scotaland şi s-a hotărât să cumpere 50% din Banco Sabadell SA, devenind astfel numărul doi pe piaţa asigurărilor din Spania.

Titlurile Taylor Wimpey au câştigat aproape 8 procente după ce, potrivit unui articol din Building magazine, dezvoltatorul ar putea să vândă o treime din acţiuni către un fond de private equity. Mutarea ar scuti compania de a strânge 500 de milioane de lire sterline, printr-o emisiune de acţiuni. Tot aici, Barratt Developments a înregistrat un plus de 6,3%. Astfel, CAC40 a pierdut 3,09%, urmat de FTSE100 cu un minus de 2,69% şi de DAX, cu un recul de 2,41%. Indicele pan-european DJS600 a închis cu 2,73% sub nivelul din şedinţa anterioară.

Tendinţa negativă s-a menţinut şi în ceea ce priveşte evoluţia pieţelor din Europa Centrală şi de Est. Perdantul regiunii a fost ATX, cu un minus de 3,54%, urmat de BET, cu o scădere de 1,81% şi de indicele pieţei din Varşovia, cu un recul de 1,58%. La Sofia, SOFIX s-a depreciat cu 1,30%, BUX a pierdut 1 procent iar indicele pieţei din Praga, PX50 a închis cu un minus de 0,30%.