Piaţa internaţională de capital

0

Acţiunile InBev au urcat cu 6,2%, până la nivelul de 50,21 de euro. Producătorul de bere intenţionează să plătească pentru Anheuser cel puţin 40 de miliarde de dolari, puşi la dispoziţie de către Banco Santander. Un aemenea împrumut presupune ca InBev să vândă mai puţine acţiuni decât se aştepta iniţial.

Acţiunile canalului TV Premiere s-au apreciat cu 3,9 procente, până la nivelul de 13,85 de euro, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora News Corp va lansa o ofertă de preluare. Din ianuarie, compania fondată de Rupert Murdoch a cumpărat un pachet de 25 de procente din Premiere.

În sectorul bancar, titlurile Popular au urcat cu 6,7 procente, până la nivelul de 9,88 de euro, după ce cotidianul Negocia a anunţat că un grup de cinci investitori mexicani iau în calucul preluarea celei de-a treia bancă mexicane. Potrivit unui purtător de cuvânt, Popular nu are cunoştiinţă de o asemenea intenţie. Tot aici, cotaţia Commerzbank a urcat pentru prima oară în ultimele nouă zile, cu 6,3%, până la nivelul de 19,97 de euro. Reprezentanţii celei de-a doua bănci germane după active au declarat că profitul operaţional la diviziile pentru consumer banking va spori cu un procentaj format din două cifre, pe măsură ce vor fi atraşi noi clienţi.

Acţiunile HBOS, cel mai mare creditor ipotecar britanic, s-au apreciat cu 9,7 procente, până la nivelul de 283 de pence, după o scădere de 12 procente înregistrată în şedinţa anterioară.

În sectorul minier, cotaţia Vedanta a urcat cu 2,2 procente, după ce analiştii de la Goldman Sachs au revizuit în creştere recomandarea de la „subperformant” la „neutru”. Tot aici, titlurile Central African Mining and Exploration au consemnat un avans de 5,7 procente, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Xstrata va încerca să preia compmania.

Pe sectorul de retail, titlurile Carphone Warehouse, au pierdut 11 procente, după ce reprezentanţii companiei au anunţat că nivelul veniturilor va fi mai mic decât se aşteptaseră iniţial iar acţiunile Home Retail s-au depreciat la rândul lor cu 3,9 procente, după anunţul potrivit căruia vânzările la Argos şi Homebase au suferit o încetinire pe primul trimestru.

Astfel, la Londra, FTSE100 a urcat cu 1,71%, indicele DAX a avut o apreciere de 0,97%, la Paris, CAC40 a câştigat 0,24 de procente în timp ce indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a marcat un avans de 0,91%.

Tendinţa pozitivă s-a menţinut şi la nivelul indicilor din Europa Centrală şi de Est. În Austria, ATX a avansat cu 2,40 de procente, la Varşovia, WIG 20 a înregistrat un plus de 1,70%m PX 50 a urcat cu 1,05%, indicele pieţei din Budapesta, BUX a urcat cu 0,82%, în timp ce SOFIX a închis la acleaşi nivel cu cel din şedinţa anterioară. Perdantul regiunii a fost indicele pieţei din Bucureşti, BET, cu o pierdere de 0,96%.

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în penultima ședință a săptămânii. Deși cu aprecieri sub maximul înregistrat pe parcursul zilei, investitorii au cumpărat titluri în ciuda scumpirii petrolului. S-a redus astfel și opimismul traderilor în urma evoluției, peste estimări, a vânzărilor cu amănuntul. Departamentul de Comerț a anunțat o creștere a indicatorului cu 1% luna trecută. A fost cel mai rapid ritm de creștere din ultimele 6 luni.

Indicele DJIA a crescut cu jumătate de procent și a încheiat ziua la 12.141 puncte. 22 dintre cele 30 de acțiuni care intră în componnța indicelui au înregistrat aprecieri. Sectorul financiar a avut de câştigat în ciuda ieftinirii acțiunilor Lehman Brothers ca urmare a modificărilor de la vârful companiei. Indicele S&P a crescut cu 0,3% iar Nasdaq s-a apreciat cu 0,4%.