PLAFONAREA prețului la gaze salvează unii furnizori de a scoate bani din buzunar

0

Două proiecte ale autorităților – OUG 114 și Gas Release Program – au făcut ca prețul gazelor naturale din producția internă să scadă artificial și astfel în perioada 2019-2020 să se ”bage bani în buzunarul furnizorilor”.

În graficul de mai jos se poate observa cum măsurile administrative ale statului au determinat creșterea veniturilor furnizorilor pentru gazele vândute populației, în perioada martie 2019 – martie 2021. Creșterea prețului gazelor naturale marfă (care se datorează în principal unor cauze interne ale României), a adus o creștere a prețului gazelor vândute populației la data de 1 iulie 2021, la un nivel mediu de cca 155 lei/MWh. Ulterior furnizorii de gaze au notificat creșterea prețului gazelor de la 1 octombrie 2021, urmare a creșterii prețului gazelor marfă. Chiar dacă o creșetere de preț la consumatorul final era justificată, comportamentul unor furnizori a depășit multe limite, notificările de creșteri de preț ajungând până la valori de 900 lei/MWh. De asemeni era justificat ca furnizorii să anunțe și faptul că începând cu luna aprilie 2022 prețurile urmau să scadă și să notifice de pe acum această scădere în raport cu consumatorul.

ANRE în loc să prevină și să sancționeze abuzurile din piață a găsit normal să someze 37 de furnizori de gaze să mențină prețul gazelor naturale stabilit în luna iulie 2021, atunci când printr-un tertiplu legislativ al autorităților, 3 milioane de consumatori casnici au fost trecuți în piața liberă. O astfel de decizie face ca mulți dintre furnizori să sufere pierderi.

Nici o societate comercială nu o să continue să furnizeze gaze în pierdere. Pretenția că anul trecut, cu ajutorul autorităților furnizorii au câștigat mai mult, nu-I va determina să lucreze în pierdere anul acesta

Pierderi pe care le ar fi suferit unii furnizori fara plafonarea pretului la gaze
Castiguri pentru unii furnizori dupa plafonarea pretului la gaze

Salvarea unor furnizori este PLAFONAREA PREȚURILOR LA GAZE, care ar adduce venituri furnizorilor de la bugetul de stat și astfel aceștia vor revenii pe câștig.

Deloc întâmplător, brusc a crescut interesul unor politicieni pentru plafonarea prețului, exact după ce unii furnizori ar fi intrat pe pierdere!

 

Sursa: Asociația Energia Inteligentă