Planuri de securizare a perimetrului de la Cernobâl, la 25 de ani de la dezastru

0

Un sarcofag ridicat în grabă peste reactorul avariat după dezastru urmează să fie consolidat cu o nouă structură de înălţimea Statuii Libertăţii şi cu o greutate de trei ori mai mare decât cea a Turnului Eiffel. De asemenea, va fi construită şi o nouă unitate de stocare pentru combustibilii uzaţi.

 

După ce reactorul cu numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat la 26 aprilie 1986, sarcofagul a fost construit în şase luni ca o măsură temporară pentru a opri răspândirea radiaţiilor, muncitorii implicaţi în proiect riscându-şi adesea viaţa pentru a-l duce la bun sfârşit, notează Reuters.

 

În prezent, experţii susţin că este nevoie de un nou înveliş, sustenabil din punct de vedere al mediului, pentru a se asigura că apa şi zăpada nu vor pătrunde în şi nu vor degrada niciodată sarcofagul şi că praful contaminat nu se va răspândi dincolo de perimetrul centralei. De asemenea, acesta ar urma să faciliteze demontarea reactorului avariat.

 

Noul înveliş, denumit New Safe Confinement (NSC), va avea o lungime de 164 de metri, o înălţime de 110 metri şi o greutate de 29.000 de tone. Va costa aproximativ 1 miliard de euro şi o durată de viaţă de cel puţin 100 de ani. Un consorţiu numit Novarka, din care fac parte conglomeratele din domeniul construcţiilor franceze Vinci şi Bouygues, a câştigat contractul pentru conceperea şi realizarea proiectului.

 

În ceea ce priveşte combustibilul uzat de pe vremea când Cernobâlul era încă funcţional, acesta este depozitat într-o structură ce datează din vremea Uniunii Sovietice, a cărei licenţă este puţin probabil să fie extinsă după dată data de expirare din 2016, şi în bazine în reactoare.

 

O nouă construcţie, denumită Interim Storage Facility 2 (ISF-2), va oferi un mediu de stocare uscat pentru peste 20.000 de elemente de combustibil uzat în centrală pentru o perioadă de cel puţin 100 de ani.