Planurile financiare ale românilor pentru noul an. Cum să faci mai mulți bani în 2024

0

Românii sunt optimiști referitor la îmbunătăţirea situaţiei financiare personale în 2024. Mai exact, un procent de 34%, respectiv: 39% femei, față de 28% bărbaţi. Procentul crește în categoria de vârstă 18 – 24 de ani (53%), conform studiului realizat de Reveal Marketing Research, preluat de Agerpres. Cu toate acestea, cele mai mici scoruri de satisfacţie ţin de sfera profesională: nivelul de mulţumire legat de locul de muncă (51%) şi de situaţia financiară prezentă (46%). Cei mai nemulţumiţi de situaţia financiară sunt persoanele mature peste 55 de ani (34%).

Deși românii se arată optimiști în privința îmbunătățirii situaţiei financiare personale, în ceea ce priveşte cariera şi sfera profesională, patru din zece români intenţionează să îşi schimbe locul de muncă în 2024. Mai exact, 27% dintre români îşi doresc un nou angajator, în special persoanele între 44-55 de ani, iar 13% doresc să îşi deschidă o afacere, în special tinerii între 25-34 de ani (28%).

Topul rezoluţiilor pentru noul an este similar celui de anul trecut, cei mai mulţi dintre români dorindu-şi să călătorească mai mult (34%), să îşi petreacă mai mult timp cu familia (32%) sau să mănânce mai sănătos (27%).

Referitor la intenţiile din sfera personală şi de familie, 13% dintre români intenţionează să se căsătorească sau logodească în 2024, în timp ce 32% nu au astfel de planuri, în special cei cu vârste între 45-55 de ani (46%) şi tinerii între 18 şi 24 de ani (43%). În aceeaşi ordine de idei, 10% dintre respondenţi intenţionează să aibă un copil în noul an, într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35 şi 44 de ani (17%).

Pentru persoanele care au copii, nevoia de a petrece mai mult timp alături de familie este mai importantă (42% vs. 23% în cazul celor fără copii), iar pentru cei cu vârste între 44-55 de ani, dorinţa de a călători mai mult (47% vs. 34% total eşantion).

Tinerii între 25-34 de ani îşi doresc să participe la cursuri de dezvoltare personală (23% vs. 11% total eşantion), iar reprezentanţii generaţiei Z (19-24 de ani) să meargă la sala de fitness (19% vs. 12% total eşantion).

O analiză Nasdaq arată cum să te pregătești financiar pentru 2024, având câteva criterii clare de la începutul anului.

Stabilirea obiectivelor

Primul pas pentru atingerea oricărui scop în viață este să-l clarifici. Gândește-te la ce vrei să obții anul acesta și pune pe hârtie sau notează-ți în telefon.

Dacă obiectivul tău financiar este să economisești pentru un eveniment special, de exemplu o nuntă, scrie o listă cu tot ce trebuie să plătești pentru nunta ta, astfel încât să știi exact cât trebuie să economisești și pentru ce. Alege cu partenerul sau partenera o strategie de buget pe care să o păstrați pe termen lung. Bugetarea este o parte esențială a gestionării banilor. Să știi unde se duc banii este crucial pentru a-ți atinge obiectivele financiare.

Cheltuieli realiste

Gândirea în extreme, cum ar fi tăierea unor categorii întregi din bugetul tău, atunci când te obișnuiești să fii flexibil, poate duce la eșec. Un echilibru al cheltuielilor poate fi înlocuit, în intervale mici, precise, de eforturi de economisire.

Un alt mod de a fi realist cu cheltuielile tale este să verifici extrasele băncii și ale cardului de credit din luna anterioară pentru a vedea unde cheltuiești cel mai mult. Odată ce vă cunoașteți valoarea de bază, încercați să reduceți în trepte mici.

Oferte și planificări

Una dintre cele mai bune modalități de a te pregăti financiar este să planifici momentul oportun pentru achiziții și necesitatea lui. Există momente mai bune pentru a cumpăra articolele pe care le cauți pe tot parcursul anului. De exemplu, în perioada reducerilor de final de sezon sau de Black Friday sau, când vă căutați casa de vis în timpul iernii (majoritatea familiilor se mută în timpul verii pentru a se alinia cu anul școlar viitor).

Este mai ușor să economisești o anumită sumă de bani pentru un obiectiv anume decât să economisești în general. Știind de câți bani ai nevoie pentru a-ți transforma visele în realitate, vei fi motivat în a economisi mai repede.

Strategii bugetare

Pentru ca bugetul personal să nu intre în colaps, este nevoie de câteva strategii.

Metoda 50/30/20

Bugetul se împarte astfel:  50% din venitul tău merge către nevoi, 30% către dorințe și 20% către obiectivele tale financiare.

Plicuri cu numerar

Metoda presupune folosirea numerarului pentru achiziții, atribuind o sumă fixă unei categorii și cheltuind doar din acest plic. Atunci când banii sunt tangibili, oamenii tind să cheltuiască mai puțin decât ar cheltui cu un card de debit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.