PNL solicită audierea şefului ASF, în Parlament, în cazul scumpirii poliţelor RCA

0

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunţat luni, după şedinţa conducerii PNL, că formaţiunea solicită audierea în Parlament a şefului ASF, în cazul scumpirii preţului poliţelor RCA, care afectează atât cetăţenii care au astfel de poliţe cât şi transportatorii.

”Trebuie să ne asigură că nu este vorba de o lipsă de acţiune, ca în cazul crizei din energie şi trebuie dă ne asigurăm că ASF studiază şi vine cu propuneri concrete, cu privire la stabilizarea preţului la poliţele asigurărilor din România. Afectaţi sunt benefciiari poliţelor cât şi transportatorii”, a spus Ionuţ Stroe.

Despre o solicitare de demitere a şefului ASF, care s-ar fi discutat în şedinţa conducerii PNL, Ionuţ Stroe e spus că se pot trage concluzii şi se pot lua decizii după ce avem aceste audieri în Parlament.

Purtătorul de cuvânt al PNL a explicat că Legislativul este cel care exercită controlul asupra ASF. ”Nu putem deocamdată să ieşim cu astfel de solicitări ( privind demisii, nr)”, a mai spus Stroe, arătând că ASF trebuia să fie destul de vigilent pentru a nu se ajunge la această situaţie.

ASF nu are cum să intervină în piaţa asigurărilor atunci când preţurile cresc, pentru că este vorba de o piaţă liberă. Singura instituţie care poate verifica această piaţă din acest punct de vedere este Consiliul Concurenţei.

Actuala conducere a ASF a fost nevoită anul trecut să tranșeze situația City Insurance, ridicându-i acestea licența de funcționare, Sub conducerea lui Nicu Marcu, ASF a dezvăluit adevarata  situaţie în care se afla City Insurance, ceea ce vechile conduceri ale autorității nu au făcut. Pentru a limita repercusiunile negative ale City Insurance, a fost dată o Ordonanţă de Urgenţă (Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative), prin care a fost modificat termenul în care Fondul de Garantare a Asiguraţilor este îndreptăţit să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, o măsură de protecţie a acestora în cazul insolvenţei unui asigurător.

“Luarea acestor măsuri în regim de urgență se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuală conjunctură, disfuncționalitățile în obținerea de către păgubiți a resurselor necesare aferente costurilor reparațiilor să genereze tensiuni sociale și să determine propagarea efectelor negative ale falimentului iminent din sectorul asigurărilor în alte ramuri ale economiei naționale, precum industria auto, dar și să submineze încrederea populației în protecția oferită de asigurări și, în special, de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto – RCA, cu riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie la nivel național”, se spunea în Ordonanță.

“Pentru evitarea unor astfel de efecte, ordonanță de urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăti către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la dată publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asiguratorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioada semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale cai de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment”, se mai arăta spunea în document.