Pogea: Deficitul bugetar de 5,2% din PIB în 2008 nu a avut neapărat legătură cu criza

0

"Din punctul meu de vedere, deficitul înregistrat anul trecut nu a avut neapărat treabă cu criza financiară internaţională", a continuat Pogea.

Ca argumente, ministrul a adus faptul că "veniturile au fost supraestimate anul trecut", în condiţiile unei "dinamici ridicate a cheltuielilor curente şi unei administrări nemaiîntâlnite a acestora".

Pogea a mai declarat, recent, că vniturile publice au fost realizate în proporţie de 30,9% din produsul intern brut în 2008, reprezentând o nerealizare de 7 miliarde euro (5,1 procente).

"Veniturile publice au fost supraestimate anul trecut, la 36% din PIB, iar potrivit estimărilor noastre, realizarea lor a fost de 30,9% din PIB, cu 5,1 procente mai puţin, respectiv cu 7 miliarde euro în minus", spunea oficialul, cu doouă săptămâni în urmă.

Ministrul finanţelor a completat că un impact negativ asupra bugetului pe anul trecut l-a avut şi retrogradarea României de către agenţiile de rating, sub pragul "investment grade", ceea ce a ridicat costurile cu dobânzile pentru finanţarea statului.

El a explicat că depăşirea plafonului de 3% din PIB, stabilit pentru deficitul bugetar al statelor membre UE, potrivit Pactului de creştere şi stabilitate, pune România în situaţia de a i se aplica procedura de deficit excesiv, dacă se dovedeşte că aceasta nu a avut legătură cu criza.

"La întâlnirea Ecofin la care am participat s-a precizat, a spus şi Almunia (comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, n.r.), că ţările au înregistrat deficite bugetare excesive vor fi supuse unei proceduri pentru a se stabili cauzele deficitului excesiv. Dacă se dovedeşte că a fost un efect al crizei, va exista o anumită îngăduinţă, dacă nu, fiecare ţară va suporta consecinţele", a mai spus ministrul.

Sursa: NewsIn