Polonia a majorat dobanda-cheie

0
Polonia a majorat dobanda-cheie

Este cel mai mare nivel al dobanzii din ultimii trei ani. De asemenea, aceasta majorare reprezinta cea de-a saptea modificare a dobanzii de politica monetara din ultimele 14 luni. Cauzele majorarii dobanzii sunt cunoscute: scumpirea fara precedent a cotatiilor petroliere si accentuarea consumului. Acesti doi factori determina accentuarea inflatiei generale. Cresterea ratei dobanzii-cheie a fost porgnozata de toti cei 21 de economisti intervievati de agentia Bloomberg.

Revenind la preturi, rata inflatiei a avansat cu 4,4% (mai 2007-mai 2008), fiind cea mai mare valoare de la finele anului 2004. Cu o luna in urma, rata inflatiei fusese de 4% (aprilie 2007-aprilie 2008). In acelasi timp, salariile au crescut intr-un an cu 10,5%. Tinta de inflatie a bancii centrale de la Varsovia este de 2,75% pentru acest an, fiind cu mult depasita de nivelul inflatiei.

Chiar daca este cea mai mare valoare de la finele anului 2004, inflatia din Polonia este una dintre cele mai mici din Europa Centrala si de Est. Cele mai mari valori ale inflatiei au fost consemnate, in luna mai, de Letonia si Bulgaria.

Astfel, statul leton a consemnat un ritm de crestere a preturilor de 17,9% (mai 2007-mai 2008), de aproape patru ori mai mare decat in Polonia. Dupa Letonia, pe urmatorul loc se situeaza Bulgaria, unde preturile au consemnat o dinamica de 15%. Un alt stat baltic, Lituania, are, de asemenea, o inflatie de doua cifre, in luna mai fiind consemnata o majorare a preturilor de 12%.