FMI a aprobat revizuirea acordului cu România

0

Cel mai probabil, România nu va reuşi să îndeplinească termenele limită pentru vânzarea participaţiilor deţinute la companiile de stat din cauza conflictului politic dintre preşedinte şi premier ce frânează procesul de privatizare, a afirmat vineri premierul Victor Ponta.

 

Până la sfârşitul lunii iunie, era programată vânzarea unei participaţii de 15% din Transgaz, transportatorul naţional prin conducte a gazelor naturale. „Am progresat foarte mult cu pregătirile în vederea vânzării acţiunilor Transgaz dar probabil nu vom reuşi să o realizăm până la sfârşitul lui iunie”, a afirmat Victor Ponta.

În scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, Guvernul se angajaze să accelereze reforma, sectorul energetic fiind vizat în principal. Calendarul pentru acest an prevedea desfăşurarea de oferte publice de vânzare de acţiuni astfel: Transgaz până la sfârşitul acestei luni, 15% din Romgaz în prima jumătate a lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica până la mijlocul lunii octombrie, iar pentru 10% din Nuclearelectrica până la sfârşitul lunii decembrie.

De asemenea, vor fi făcute numirile din consiliile de administraţie şi ale preşedinţilor acestora ale companiilor la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica până la sfârşitul acestei luni. Consiliile de administraţie de la Nuclearelectrica, Romgaz şi CE Oltenia urmeză să fie desemnate până la sfârşitul lunii septembrie.

Cel puţin programul pentru Hidroeletrica a fost complet dat peste cap după ce pe 20 iunie Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica. Astfel, cel puţin pentru16 luni activitatea acestei companii va fi coordonată de administratorul judiciar. Decizia guvernului nu a fost comunicată anterior FMI, astfel că este aşteptată reacţia fondului faţă de o măsură ce afectează una dintre cele mai mari companii cu capital de stat.

De asemenea, pentru acest an, în scrisoarea de intenţie sunt prevăzute majorări de tarife atât la gazele naturale, cât şi la energia electrică. Astfel, până la sfârşitul lunii iunie era prevăzută o creştere de 5% la tarifele energiei electrice pentru toţi consumatorii. În domeniul gazelor naturale, pentru consumatorii industriali preţurile reglementate la gaze vor fi majorate în decembrie şi se vor alinia gradual cu media europeană până la sfârşitul anului 2014. Pentru consumatorii casnici, preţurile reglementate vor fi majorate începând cu anul 2013 şi se vor alinia la preţurile internaţionale până la sfârşitul anului 2018.