Popa, BNR: Aderarea la zona euro în 2015, neimportantă. Prioritare sunt reformele!

“Euro 2015 este repetarera unei ținte pe care o avem, este un angajament și o ancoră pentru angajamentele politice. Ce poate să-și doreste o țară care este în Europ este de a intrara în REM II (mecanismul european al ratelor de schimb – n.r.) Pentru noi e important să nu scădem ritmul reformelor care au fost făcute. Mai intervine un lucru, păstrarea angajamentelor față de Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană. Cu cât ne facem temele mai bine, cu atât vom fi văzuți mai bine”, a spus Popa.

 

De aceeași părere este și Charles Robertson, economist şef Renaissance Capital. El a declarat, pentru The Money Channel, că, cel mai important lucru pentru România nu este aderarea la zona Euro, ci să ţină bugetul sub control.

 

Aderarea României la zona euro depinde mult de Uniunea Europeană. Când Bulgaria a încercat să se alăture mecanismului ratelor de schimb, Banca Centrală Europeană a spus ‘nu’. Şi Bulgaria avea Consiliu Monetar. Iar argumentul a fost deficitul mare de cont curent. Era mare. 20% din PIB. Dar a fost un ‘nu’ pentru Bulgaria. Ce am văzut în istorie: am văzut Slovacia apreciind moneda semnificativ, ei au încercat să se alăture zonei Euro şi au reuşit. Au trebuit să aprecieze moneda pentru a coborî inflaţia. Altfel ar fi ratat ţinta. Cred că cel mai important lucru pentru România nu este deloc aderarea la zona Euro, ci să ţină bugetul sub control”, a spus Robertson.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed