Poţi creşte microplante acasă, chiar dacă stai la bloc

0

Poţi creşte microplante acasă, chiar dacă stai la bloc? Desigur! Plantele tinere comestibile fac parte din categoria de superaliment și asta pentru că planta, conform ultimelor cercetări, are cantităţi foarte mari de vitamine, minerale sau alte substanţe benefice organismului: de la 50 până la 100 de ori mai concentrate decât părţile comestibile ale plantelor mature.

În anii 1980, în bucătăriile maeştrilor bucătări din SUA a apărut ideea de a crește și folosi în platouri microplante (microgreens). Conceptul a prins la publicul larg abia după anii 1990, când a început și o producţie mai consistentă, de nișă, nu doar acasă, fiind tot mai căutate în restaurantele din întreaga lume.

Poţi creşte microplante acasă

Microplantele comestibile sunt legume și ierburi cultivate din semințe. Acestea sunt recoltate ca răsaduri, adică primele frunze ieșite din semințe. Au o aromă puternică și sunt bogate în antioxidanți și vitamine. De regulă, sunt consumate imediat după recoltare, proaspete. De la microplante se consumă doar frunzele de semințe și tulpina.

Cum să cultivi microplantele, acasă?

Folosește ghivece mici, pentru a planta semințele. Presară semințele într-un strat fin, fără să le aglomerezi, într-un amestec de pământ de flori, compost (sol bogat în substanțe nutritive) și vermiculită (reține umezeala și aerisește pământul).

Umezește bine solul folosind o sticlă de pulverizare, apoi acoperă ghiveciul cu o folie de plastic. Sau scufundă baza ghiveciului în apă, astfel încât pământul să se umezească de jos în sus, iar semințele să nu putrezească. 

De regulă, germenii încep să se dezvolte în ziua a treia. Dacă folosești folia de plastic deasupra ghiveciului, e momentul să o scoți.

Temperatura trebuie să fie constantă, iar recipientele să fie amplasate într-un loc luminos și aerisit.

Când răsadurile au o înălțime de 2 – 3 centimetri, e timpul să le muți, dar nu înainte de a examina planta pentru a observa dacă începe să crească o frunză adevarătă sub frunzele de semințe. Răsadurile, care apar în câteva săptămâni, se scot cu tot cu rădăcini și se replantează într-un ghiveci mai mare, lăsând o distanță de câțiva centimetri între ele.

Udarea se face apoi periodic iar ghivecele se păstrează într-un loc unde ajunge lumina timp de 6-8 ore pe zi.

Ce poți planta, acasă?

Microplante comestibile: pătrunjel, coriandru, busuioc, tarhon, cimbru, rozmarin, oregano, mărar, mentă, sfeclă.

Semințele de microplante pot fi găsite în magazinele fizice sau în cele online specializate, astfel poţi creşte microplante acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.