AcasăMoney&PeoplePovestea primului român ajuns star al cinematografiei de la Hollywood! A fost prieten...

Povestea primului român ajuns star al cinematografiei de la Hollywood! A fost prieten cu Charlie Chaplin și a jucat în zeci de westernuri

Cu mult înainte de Marcel Iureș și Maia Morgenstern să aibă șansă să joace în filme hollywoodiene, un brașovean a fost o reală vedetă în ”cetatea filmului”.Puțini știu că numele real al actorului Bob Curwood, icon al filmelor western din perioada interbelică, a fost Ioan Balaș.

După multe roluri secundare, Bob Curwood, care s-a născut lângă Brașov și s-a stins din viață în 1980, în Mexic, la 81 de ani, a primit primul rol principal în 1925, într-un western produs de Universal Picture Corporation. A jucat în 30 de producții cinematografice mute, apariția filmelor cu sonor știrbindu-i popularitatea. Asta din cauza accentului său românesc ce s-a dovedit un handicap de netrecut.

Ulterior, Bob Curwood s-a specializat în acrobații hipice de film, regie film și a debutat ca scenarist. În ultimii ani de viață a fost vizitat chiar de ziaristul Florea Ceaușescu de la revista ”Cinema”, fratele lui Nicolae Ceaușescu.

Bob Curwood a fost primul român ajuns star al cinematografiei de la Hollywood!

„Numele meu adevărat este Ioan Bălaş, născut într-un sătişor de lângă Braşov, şi-am plecat în lume cu dorul de a face ceva, şi-am făcut. Aş avea mare bucurie ştiind că fraţii mei din ţara mea mă ştiu şi nu mă privesc la fel ca pe ceilalţi străini”, scria Bob în revista românilor-americani, ”Realitatea ilustrată”.

Bob Curwood (FOTO) a fost primul român ajuns star al cinematografiei de la Hollywood!

Ioan Balaș alias Bob Curwood a absolvit șase clase și, în timpul Primului Război Mondial s-a îmbarcat în Constanța pe un vapor de marfă. A fost hamal în port, în Marsilia, apoi călăreț acrobatic la un circ ambulant. Aventura l-a mânat peste ocean, unde s-a angajat la ”Universal Pictures Corporation” și unde a avut o carieră scurtă dar de mare succes. În anii 50, Ioan Balaș a încercat să strângă bani pentru a realiza filme cu români de succes în Statele Unite ale Americii.Printre producțiile în care a jucat s-au numărat: ”The Dangerous Double” (1927), ”The Death’s Head”(1928), ”Ridin’Leather” (1929) sau ”Cowboy Pluck”(1929).

A făcut o avere considerabilă pe care a pierdut-o într-o mare criză financiară din 1929-1933. În 1931 și-a finanțat un film, ”Mexicanul”, unde a fost regizor și protagonist. După 1936 s-a stabilit în Mexic unde a realizat mai multer filme. Sub numele de Roberto Curwood.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.