Povestea satului cu doar 13 locuitori. Cum trăiesc oamenii o viaţă de vis, fără magazin, utilităţi sau transport public

0

Un drum neasfaltat de ţară, care-şi face loc printre coline, ne duce spre Neţeni, satul cu doar 13 locuitori. Din localitatea Domneşti facem doar câteva minute până în Neţeni, iar din Bistriţa cam jumătate de oră. Dăm întâi de cimitirul satului, urcat pe un deal, care poate fi cuprins, fără efort, într-o singură fotografie.

 

Satul Neţeni are o singură uliţă, pe care sunt înşiruite nu mai puţin de 42 de case. Odată ce ajungi acolo îţi dai seama că puţin peste 10 mai sunt locuite. Locul de întâlnire este bisericuţa proaspăt renovată care a fost sfinţită de curând, lângă care stă căminul cultural, amenajat în fosta şcoală, căci de şcoală nu mai au cei 13 locuitori ai satului Neţeni, mulţi trecuţi bine de 70 de ani.

 

La bisericuţa proaspăt renovată slujeşte părintele Lucian Blaga, coincidenţa de nume nu este întâmplătoare, preotul jucându-se cu cuvintele la fel de bine ca şi mai celebrul poet, dramaturg şi filozof căruia îi împrumută numele. Cu zâmbetul pe buze recunoaşte că îşi cunoaşte enoriaşii foarte bine şi că prezenţa la slujbă este de 100%.

 

Cel mai tânăr locuitor are 34 de ani, cel mai în vârstă 94

 

 

Diferenţa dintre cel mai tânăr locuitor din Neţeni este de fix 60 de ani. Mihai este cel mai tânăr, dar şi cel mai scump la vorbă. Acesta lucrează în agricultură şi a ales să rămână în casa părintească. Spune că se înţelege foarte bine cu vecinii, dar că, în timpul liber are activităţi pe care le desfăşoară singur, cum ar fi mersul pe bicicletă, întrucât vârsta nu le permit celorlalţi să-l însoţească.

 

Întrebat cum va reuşi să îşi convingă viitoarea soţie să se mute în Neţeni, Mihai spune: „Soţia nu va veni aici, cred că voi fi nevoit eu să plec atunci”.

 

Citeste mai mult: adev.ro/o5xnwb