Premierul a prezidat Comitetul de monitorizare a PNRR / Ciucă: Timpul şi ritmul în care acţionăm acum sunt decisive pentru ca reformele şi investiţiile pe care România şi le-a propus să se concretizeze cât mai repede

0

Prin activitatea de până acum, Guvernul a dovedit că şi-a îndeplinit obiectivele pentru fiecare etapă a PNRR şi o va face în continuare, a subliniat şeful Executivului, potrivit comunicatului de presă al Guvernului. 

 

În contextul în care, săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat undă verde mai multor măsuri propuse de România pentru implementarea PNRR şi a schemelor de ajutor de stat aşteptate de IMM-uri, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat instituţiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experţii Comisiei Europene astfel încât România să poată accesa resursele puse la dispoziţie în cadrul acestui Plan.

 

„Vrem să ne asigurăm că paşii pe care îi parcurgem sunt optimi pentru atingerea ţintelor şi jaloanelor asumate de România. Continuarea dialogului cu Comisia Europeană ne dă posibilitatea să clarificăm din timp toate acele elemente luate în considerare de experţi la evaluarea apelurilor de proiecte finanţate prin PNRR. Timpul şi ritmul în care acţionăm acum sunt decisive pentru ca reformele şi investiţiile pe care România şi le-a propus să se concretizeze cât mai repede în beneficiul românilor şi economiei naţionale”, a subliniat prim-ministrul Nicolae Ciucă, conform sursei citate.

 

În cadrul PNRR, în Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României (CID), sunt prevăzute şi aprobate investiţii care includ 69 apeluri de proiecte competitive, cu o valoare totală de 13,462 mld euro (reprezentând aprox. 47% din valoarea totală a PNRR), din care 28 au termen de lansare în primele două trimestre ale acestui an. 

 

Până acum au fost identificate 20 de apeluri care includ scheme care trebuie notificate la Consiliul Concurenţei, a rezultat din analiza datelor puse la dispoziţie de ministere şi celelalte instituţii care gestionează implementarea PNRR. Dintre acestea, 8 au fost avizate sau sunt în curs de avizare la Consiliul Concurenţei, iar restul de 12 se află în diverse stadii de elaborare. Este vorba despre proiecte de investiţii care vizează pădurile şi protecţia biodiversităţii, managementul deşeurilor, eficienţa energetică şi  rezilienţa clădirilor, domeniul energiei, transformarea digitală, sprijin pentru mediul de afaceri şi cercetare, dezvoltare şi inovare, dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde, turismul, cultura şi buna guvernanţă.

 

„Felicit Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru că azi, în primele trei ore de la lansarea proiectelor, a înregistrat deja cereri de finanţare pentru peste 800 de milioane de euro din bugetul total de 2,7 miliarde al Fondului Local, componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Procedurile transparente şi buna organizare sunt necesare pentru a ne asigura că reuşim să accesăm fiecare euro din cele 30 de miliarde”, a adăugat prim-ministrul, potrivit sursei menţionate.