Premierul francez, decis să înlăture ambiguităţile la Berlin

0

Încurajat de cifrele bune – şi neaşteptate – privind creşterea economică a Franţei în al treilea trimestru al acestui an, Ayrault a profitat pentru a lăuda în faţa cancelarei germane Angela Merkel eficienţa politice economice a echipei sale. Totodată, premierul francez a tinut să sublineze că „nu există nicio ambiguitate între Paris si Berlin”.

 

Jean-Marc Ayrault era aştepat la Berlin ca să clarifice lucrurile cu germanii. Este o părere unanim împărtăsită la Paris de comentatorii francezi iar cunostiinte sale excelente în limba germană – a fost profesor de germană – par să fi avut efectul scontat, mesajul Parisului pare să se fi făcut auzit la Berlin, scriu cei de la RFI.ro

 

Trebuie spus că în particular, pe culoarele cancelariei germane, apropiaţii cancelarei Angela Merkel puneau tot mai des şi insistent sub semnul întrebării reformele aplicate de premierul şi preşedintele socialişti din Franţa. Ba chiar se zvonea că de cealaltă parte a Rhinului, Franta este descrisă drept noul „bolnav al Europei”, un stat care o va lua pe urmele Greciei. De unde şi un alt zvon care afirma că ministrul german al finantelor Wolfgang Schäuble ar fi pus pe picioare în secret o echipă de 5 economişti care să stabilească un plan de salvare a Franţei de la faliment. În colimatorul acestor critici, timiditatea, încetineala reformelor din Hexagon, ne spue ziarul economic Les Echos.

 

În ziua deplasării la Berlin – unde Ayrault s-a întâlnit cu patroni, cu sindicalisti dar si cu ministrul finantelor si chiar si cu cancelara Merkel – premierul a avut însă plăcuta surpriză să afle că în al treilea trimestru al acestui an Franta a înregistrat o mini-crestere economică de + 0,2 la sută care însă contravine previziunilor care o anuntau la zero. Incurajat de aceste cifre, liderul francez nu a putut decât să laude la Berlin eficienta politicii sale reafirmând că „Franta va respecta obiectivul de deficit public de 3 la sută din PIB anul viitor” si asta în ciuda unor pronosticuri mai pesimiste venite din alte părti. „Intre noi nu există nicio ambiguitate” a mai spus seful guvernului franecz afirmând totodată că „ambele state au decis să-si lege destiele pentru a constituti motorul Europei”. În acelasi sens s-a exprimat şi ministrul german de finante. „Europa nu funcţionează decât dacă Franţa şi Germania sunt împreună”. Germania încercase în realitate de mai multe zile să minimalizeze divergenţele cu Parisul.

 

Capitală franceză unde se crede că alegerile generale de anul viitor din Germania si deci campania electorală care a debutat alimentează criticile fată de Franta. Pentru un lider crestin-democrat precum Angela Merkel, a critica o echipă socialistă la putere la Paris urmăreste să-i destabilizeze în fapt pe social-democratii germani. Faptul că Ayrault ia însă micul dejun de vineri în compania principalilor lideri SPD nu este nici el probabil de natură s-o linistească pe cancelara Merkel chia dacă aparent la Berlin se apreciază această facilitate a premierului francez – fără îndoială gratie cunaosterii limbii lui Gothe – de a-si crea contacte si relatii persoanle în Germania.