Premierul turc nu exclude o reformă fiscală cu sprijinul FMI, prin care să fie reduse cheltuielile publice

0

Totuşi, oficialul a afirmat, într-o conferinţă de presă, că adoptarea programului de reformă a fost amânată pentru moment, deoarece ar crea probleme privind investiţiile sectorului public.

Prin decizia de a amâna legislaţia de reformă fiscală, menită să reducă deficitul bugetar şi datoria publică, Turcia a dezamăgit aşteptările investitorilor, care sperau ca planul să fie adoptat înainte de prezentarea bugetului pe 2011.

Agenţiile de rating au avetizat anterior că întârzierea programului ar putea „dilua” planurile de scădere a deficitului.

„Nu ignorăm complet necesitatea reformei fiscale (…) Am amânat adoptarea ei, ar putea trece mai târziu”, a afirmat Erdogan.

Pieţele financiare au reacţionat negativ la începutul lunii august, când miniştrii din guvernul turc au anunţat amânarea reformei, pentru a nu crea tensiuni sociale înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc la jumătatea anului viitor.

Bursa şi lira turcească au recuperat însă ulterior, după ce execuţia bugetară a arătat venituri ridicate din taxe, datorate creşterii economice puternice.

Premierul a declarat că este „foarte satisfăcut” de valoarea actuală a lirei turceşti în timpul unei dezbateri între exportatori şi banca centrală privind consecinţele flotării libere a monedei naţionale asupra competitivităţii companiilor turceşti.